Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Κύπρος, 20 Ιούλη 2012 – 38 χρόνια μετά την εισβολή λέμε: ούτε Γκρίζοι λύκοι ούτε Χρυσή Αυγή!


Ανακοίνωση της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς (ΝΕΔΑ)
τμήμα της CWI στην Κύπρο




Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, με την δικαιολογία που απλόχερα η ελληνική χούντα τους χάρισε, ότι θα προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους από την ελληνική εισβολή.

Φυσικά τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι τελείως άλλα και για πρώτη φορά εκφράστηκαν πολύ παραστατικά από τον ίδιο τον Ερντογάν το 2011, όταν είπε: «η Τουρκία είναι στην Κύπρο για τον ίδιο λόγο που είναι και η Ελλάδα, επειδή έχει στρατηγικά συμφέροντα και δεν θα φύγει»

Κάθε χρόνο γίνονται πολλές αντικατοχικές πορείες.
Όλα τα κόμματα βγαίνουν  το καθένα με τα συνθήματά του και διαδηλώνουν. Όμως τα τελευταία χρόνια κάτι έχει αλλάξει. Ενώ ημέρα μνήμης και καταδίκης ήταν η 20 του Ιούλη, ξαφνικά μέρα καταδίκης έχει γίνει η 19η, 18η… αφήνοντας την 20η Ιούλη μέρα ελεύθερη για να αλωνίζουν στους δρόμους οι μόνοι που δεν δικαιούνται να μιλούν ενάντια στην κατοχή: οι ακροδεξιοί και οι φασίστες.

Δεν ξεχνώ… επιλεκτικά

Είναι πολύ προκλητικό να διαδηλώνουν ενάντια στην κατοχή κόμματα και οργανώσεις που η δική τους ακριβώς ιδεολογία και πρακτική ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία ζούμε. Όταν λέμε «δεν ξεχνώ» καλό είναι να τα θυμόμαστε όλα!

Αφορμή για την εισβολή της Τουρκίας ήταν το πραξικόπημα που έγινε από την ελληνική Χούντα και τους Κύπριους ακροδεξιούς, εθνικιστές και φασίστες της ΕΟΚΑ Β. Με σύνθημα την Ένωση, στις 15 του Ιούλη τα τανκς μπήκαν στο προεδρικό και κατέλαβαν την εξουσία.

Αυτό θεωρήθηκε από την Τουρκία σαν κατάργηση του Συντάγματος από την εγγυήτρια δύναμη Ελλάδα, και άρα σαν αντίστοιχη εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Η εισβολή ήταν «νομιμοποιημένη» σύμφωνα με το τότε Σύνταγμα. Αυτό που δεν ήταν «νομιμοποιημένο» ήταν η κατοχή, σύμφωνα με την αντίληψη των διεθνών οργανισμών τότε. Ο φόβος όμως που είχε καλλιεργηθεί προς τους Ελληνοκύπριους, τόσο με τα γεγονότα του ‘74 αλλά κυρίως και με τα γεγονότα του ‘63-’67 και τις βαρβαρότητες ενάντια στους Τουρκοκυπρίους σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σήμερα, για τους Τουρκοκύπριους ο τουρκικός στρατός ήταν και είναι στρατός προστασίας τους από τους Έλληνοκύπριους και Έλληνες  ακροδεξιούς και εθνικιστές.

Οι ομοϊδεάτες αυτών των δυνάμεων που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση σήμερα βρίσκονται στους δρόμους διαδηλώνοντας, από την μία πλευρά (στο Νότο) και γιορτάζοντας από την άλλη (στο Βορρά).

ΕΛΑΜ - Χρυσή Αυγή – Γκρίζοι Λύκοι

Με θράσος, ελληνοκυπριακές και ελληνικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ΕΟΚΑ Β και την Χούντα των Ελλήνων συνταγματαρχών έρχονται να το παίξουν τώρα πατριώτες!

Το ΕΛΑΜ εδώ και χρόνια κάνει εκδηλώσεις για να τιμήσει την ΕΟΚΑ Β, τον Σαμψών και άλλους εγκληματίες οι οποίοι ευθύνονται άμεσα για το πραξικόπημα και την εισβολή και τον πόλεμο!

Την ίδια στιγμή η Χρυσή Αυγή έχει για αρχηγό της τον Μιχαλολιάκο δηλωμένο φιλοχουντικό, θαυμαστή του Χίτλερ και ναζιστή! Γνώρισε τους χουντικούς, τους οποίους θαύμαζε το 1976 στην φυλακή ενώ το 1984 αναλαμβάνει την ηγεσία της Νεολαίας ΕΠΕΝ μετά από εντολή του ίδιου του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου.

Αυτά τα κόμματα και ομάδες, που είναι συνυπεύθυνοι για την προδοσία και την τραγωδία της Κύπρου, έρχονται να το παίξουν πατριώτες! Διαδηλώνουν και κραυγάζουν «δεν ξεχνώ», όμως από ότι φαίνεται  δεν θυμούνται τίποτα από την πραγματικότητα! Αφού οδήγησαν –οι ομοϊδεάτες τους– την πατρίδα μας στην διχοτόμηση έρχονται τώρα αυτοί να διαδηλώσουν για την «σώσουν»!

Όσο από την εδώ πλευρά θα διαδηλώνουν οι πατριώτες-ακροδεξιοί-φασίστες, από την άλλη θα διαδηλώνουν οι αντίστοιχοι Τούρκοι ακροδεξιοί και φασίστες, οι Γκρίζοι Λύκοι.

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά όσο η αμφισβήτηση για την νομιμότητα του τουρκικού στρατού στο Βορρά ανεβαίνει, τόσο ενισχύονται και οι Γκρίζοι Λύκοι και αρχίζουν να δρουν και πιο δημόσια. Επιτέθηκαν το 2011 στο πολιτιστικό κέντρο Μπάρακα επειδή σήκωσε πανό με σύνθημα «Άγκυρα κάτω τα χέρια» – σύνθημα το οποίο στην επόμενη γενική απεργία υιοθετήθηκε από όλα σχεδόν τα συνδικάτα!

Μαζικά και μαζί ενάντια στην εισβολή και την κατοχή!

Ο αντικατοχικός αγώνας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ειδικά αυτών οι οποίοι στηρίζουν δυνάμεις που πρόδωσαν ήδη μια φορά την Κύπρο! Για το μόνο που μπορούμε να «εμπιστευτούμε» αυτές τις ομάδες είναι ότι θα ξαναπροδώσουν την πατρίδα μας με την πρώτη ευκαιρία, ότι θα στραφούν ξανά ενάντια στους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά μαζί, ενάντια στους αριστερούς, ενάντια στους μετανάστες και ενάντια σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αντί να πολεμήσουν αυτούς που είναι πραγματικοί υπαίτιοι για τα προβλήματά μας, το καπιταλιστικό σύστημα, την άρχουσα τάξη, τους ιμπεριαλιστές, τους στρατούς και τα συμφέροντα που παίζονται πάνω στις πλάτες μας.

Πραγματικός αντικατοχικός αγώνας πρέπει να είναι και αντιφασιστικός αγώνας. Να διαδηλώνει όχι μόνο ενάντια στο αποτέλεσμα αλλά ενάντια και στους υπεύθυνους που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Αυτός ο αγώνας χρειάζεται να είναι μαζικός και ενωτικός. Χρειάζεται όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου όπως οι συντεχνίες (ΠΕΟ, η ΟΕΛΜΕΚ, η ΠΟΕΔ κλπ), τα σωματεία των προσφύγων, οι οργανώσεις νεολαίας, το ΑΚΕΛ και όσες δυνάμεις από την ΕΔΕΚ εξακολουθούν να θυμούνται την αντιφασιστική ιστορία του κόμματος αυτού,  ενωτικά, να διαδηλώσουν ενάντια στην κατοχή ενάντια στην εισβολή και ενάντια στον φασισμό, όχι μια μέρα πριν, όχι μια μέρα μετά, αλλά την μέρα της επετείου.

Αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να γίνει κοινός με τους Τουρκοκύπριους. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια οι τουρκοκύπριοι οργανώνουν αντικατοχικές εκδηλώσεις στις 14 του Αυγούστου, επέτειο της δεύτερης εισβολής και οργανώνουν αντιμιλιταριστικές πορείες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ειδικά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν το αίσθημα ενάντια στην κατοχή επεκτείνεται σε όλο και μεγαλύτερο πληθυσμό.

Αυτές οι δυνάμεις λοιπόν θα έπρεπε να μπουν μπροστά και να δημιουργήσουν έναν μαζικό και κοινό αντικατοχικό αγώνα και να μην επιτρέψουν το κοινό αυτό αίτημα όλων των εργαζομένων και της νεολαίας να το καπηλευτούν για άλλη μια φορά οι εθνικιστές-ακροδεξιοί-φασίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: