Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Το AΚΕΛ και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά τάσσονται ενάντια στην ΑCTA.


Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την καταψήφιση της συμφωνίας ACTA (Anti-Counterfeiting Trademark Agreement) από την βασική-αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.


 
Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου τοποθετήθηκε υπέρ της καταψήφισης της συμφωνίας ACTA, με 19 ψήφους έναντι 12. Κατ' επέκταση η πρόταση που θα τεθεί ενώπιων της ερχόμενης Ολομέλειας του σώματος θα προνοεί καταψήφιση της συμφωνίας. Ευελπιστούμε ότι τελικά η συμφωνία ACTA θα καταψηφιστεί και από την Ολομέλεια, κάτι το όποιο θα πράξουν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. 
 
Η ACTA παρουσιάστηκε ως μια διεθνής εμπορική Συνθήκη που προστατεύει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και επιδιώκει την καταπολέμηση της πειρατείας και των παραποιήσεων/απομιμήσεων. Εντούτοις, το εύρος και οι απαράδεκτες πρόνοιες της δημιουργούν ένα καθεστώς παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων που παραβιάζει ελευθερίες και ιδιωτικότητα.
 
Ενδεικτικά, η Συμφωνία περιλαμβάνει πρόνοιες για παρακολούθηση του διαδικτύου και καταγραφή των ενεργειών των χρηστών ενώ συστήματα καταγραφής προσωπικών δεδομένων θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διευθύνσεις. Η διαδικτυακή αποστολή ή λήψη πληροφοριών (πχ. το ανέβασμα αλλά και η παρακολούθηση οπτικοακουστικού υλικού) που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα θα επισύρει αυστηρές ποινές και κυρώσεις στο χρήστη. Η υποψία και μόνο ότι ένα προϊόν είναι απομίμηση ή παραποίηση θα επιτρέπει στον κάτοχο του πνευματικού δικαιώματος να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές του κράτους την αναστολή της κυκλοφορίας των ύποπτων προϊόντων.
 
Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι ένας από τους κυριότερους στόχους της συμφωνίας είναι η καταπολέμηση των φτηνών generic φάρμακων. Τα λεγόμενα generic (γενόσιμα) φάρμακα είναι φθηνότερα από αυτά που έχουν την πατέντα (πρωτότυπα). Τα πρωτότυπα φάρμακα προστατεύονται από νόμους οι οποίοι εμποδίζουν για κάποια χρόνια άλλες εταιρίες να κυκλοφορήσουν όμοια. Όταν λήξει αυτή η περίοδος, κατά την πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες, οι εταιρίες κυκλοφορούν τα δικά τους φάρμακα που είναι όμοια με τα πρωτότυπα. Πολλές χώρες, κυρίως φτωχές, στηρίζουν σχεδόν αποκλειστικά την περίθαλψη του λαού τους σε αυτά. Κατά συνέπεια, με την απαγόρευση τους από την αγορά εκατομμύρια ασθενείς θα στερηθούν την πρόσβαση σε απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα.
 
Η ACTA, όπως έχει τονίσει και άλλες φορές το ΑΚΕΛ, αποτελεί ένα αντιδραστικό πολυεργαλείο ελέγχου και επιβολής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων. Από  την πρώτη στιγμή το ΑΚΕΛ και η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL) αντιτάχθηκαν στην ACTA.
 
Στο περιεχόμενο της ACTA συγκεντρώνονται οι πολιτικές καταστρατήγησης των ατομικών ελευθεριών, της ιδιωτικότητας, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ελευθερίας έκφρασης με την εμπορευματοποίηση της υγείας και άλλων κοινωνικών αγαθών, στα πλαίσια πάντα των νόμων της αγοράς για συνεχή διεύρυνση με τη δημιουργία νέων αναγκών και νέων εμπορευμάτων. Η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς κολοσσούς και οι αδυσώπητοι νόμοι του κέρδους είναι αυτοί που γεννούν τέτοιες Συμφωνίες, οι οποίες πρόκειται να ανατρέψουν άρδην τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: