Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Δεσκάτη - Κόνιτσα

Στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στη Δεσκάτη και την Κόνιτσα ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χτες, ανατέθηκε η εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης στις τεχνικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, προκειμένου να προσδιοριστούν οι υποδομές των στρατοπέδων συγκέντρωσης δυναμικότητας 1.500 και 500 ατόμων, αντίστοιχα, καθώς και το εκτιμώμενο προϋπολογιστικό κόστος κατασκευής τους. 
 Κλιμάκιο ειδικών από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα τη Δεσκάτη Γρεβενών, στην εδαφική περιοχή του οποίου έχει παραχωρηθεί η ανάλογη έκταση, καθώς και την Κόνιτσα όπου έχει παραχωρηθεί έκταση 35 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ στις προδιαγραφές των λεγόμενων κέντρων κράτησης και κλειστής φιλοξενίας εντάσσεται η εγκατάσταση τριπλής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ που θα είναι ύψους τριών μέτρων. Η εξωτερική φύλαξη θα γίνεται από οπλισμένο αστυνομικό προσωπικό και η εσωτερική από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας. Θα υπάρχει υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα με κάμερες CCTV). Η εγκατάσταση θα είναι χωρισμένη σε 4 τομείς, χωρητικότητας 250 ατόμων. Ο κάθε τομέας θα χωρίζεται σε πέντε πτέρυγες, όπου θα κρατούνται από 50 άτομα. Επίσης, θα ιδρυθούν αστυνομικές υπηρεσίες (η κάθε μία θα διαθέτει 150 αστυνομικούς), ενώ κάθε ένα θα φυλάσσεται από 300 φύλακες εταιρειών σεκιούριτι.

Εξάλλου, από τις 26/5-2/6, 5.184 αλλοδαποί (σ.σ. συνολικά ελέγχθηκαν 10.107 μετανάστες) πιάστηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις - «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας και προσήχθησαν σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες. Συνελήφθησαν 192 για παράβαση του νόμου περί μεταναστών.

Πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε 7 εγκαταλελειμμένα - κατειλημμένα κτίρια όπου ζουν μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι συλλήψεις αφορούσαν 18 αλλοδαπούς που κρατούνται για διοικητική απέλαση.

Μετανάστες στοιβαγμένοι σε φορτηγό ψυγείο
Εξήντα τέσσερις ψυχές, μετανάστες στοιβαγμένοι σε ένα φορτηγό ψυγείο στην Κυλλήνη, με τελικό προορισμό την Ιταλία, εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια του Λιμεναρχείου Κυλλήνης, λίγο πριν προλάβουν με τον μεταφορέα τους να εισέλθουν σε φέρι-μποτ που θα τους μετέφερε στη Ζάκυνθο. Απ' εκεί σκόπευαν να επιβιβαστούν σε άλλο σκάφος που θα έφευγε για Ιταλία.

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ελέω του ευρωενωσιακού κανονισμού «Δουβλίνο 2» και της Συνθήκης Σένγκεν, σύμφωνα με πληροφορίες φορτώθηκαν στο φορτηγό και ξεκίνησαν ξημερώματα Σαββάτου από Αθήνα. Οι περισσότεροι μετανάστες ήταν από Μπαγκλαντές και Πακιστάν, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκαν Ιρακινοί και Αιγύπτιοι.

Ο Ελληνας οδηγός του φορτηγού οχήματος ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε τι μετέφερε και το αντιλήφθηκε, όταν έγινε ο έλεγχος από τους άνδρες του Λιμενικού. Από τους 62 λαθρομετανάστες οι 21 δεν είχαν καθόλου ταξιδιωτικά έγγραφα και κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, έως ότου σημανθούν και εκδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα διοικητικής απέλασης.

Πηγή: rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: