Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ποιοι και γιατί φούσκωσαν τη «Χρυσή Αυγή».


Άρθρο του Ριζοσπάστη



Εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, χτες, μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, αλλά και των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων που έδειχναν τα ποσοστά της «Χρυσής Αυγής» και την είσοδό της στη Βουλή, μιλούσαν και κραύγαζαν για την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Πρέπει να θυμίσουμε ότι το φασιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής» το ήθελαν και το θέλουν τα ίδια τα αστικά κόμματα και το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα. Είναι ένα χρήσιμο χαρτί τους που ιστορικά το ρίχνουν στο τραπέζι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Και μάλιστα, στη σημερινή συγκυρία, αυτό το μόρφωμα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εμφανίστηκε σε συνθήκες ακραίου και χυδαίου αντικομμουνισμού που έφτασε στο σημείο να βάζει ζήτημα νομιμότητας για το ΚΚΕ, ακόμα και εξίσωσης και ταύτισης φασισμού - κομμουνισμού. Θυμίζουμε μόνο δύο περιπτώσεις.
Εγραφαν τα ΝΕΑ την τελευταία βδομάδα: «...εξ όσων γνωρίζω ούτε ο Χίτλερ, ούτε ο Στάλιν, ούτε ο ναζισμός, ούτε ο κομμουνισμός έχουν καμία σχέση με το δημοκρατικό αίσθημα κανενός. Δεν ξέρω αν εξισώνονται απολύτως, αν ταυτίζονται εκ του αποτελέσματος ή αν προέρχονται από την ίδια μήτρα...». Ακόμα, έγραφε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Γιατί να είναι το ΚΚΕ στη Βουλή και όχι η Χρυσή Αυγή;». Τι λένε λοιπόν τα αστικά επιτελεία;
Είτε εντελώς ωμά είτε με έμμεσο τρόπο δείχνουν πόσο δικά τους παιδιά είναι οι της «Χρυσής Αυγής». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το χαρτί του ΛΑ.Ο.Σ. Που όπως φαίνεται έκανε όση βρώμικη δουλειά έκανε για την αστική τάξη και το αστικό πολιτικό σύστημα και τώρα ψάχνουν άλλο μηχανισμό. Τέτοιου τύπου κολεγιές κάνουν για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα. Μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ δε δίστασε να συμπράξει στις τοπικές εκλογές με το ΛΑ.Ο.Σ., το οποίο εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή με τα ίδια συνθήματα που τώρα αναπαράγει η «Χρυσή Αυγή». Και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα έβγαινε και μιλούσε για ενίσχυση του ΛΑ.Ο.Σ. στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 για να μειώσει την επιρροή της ΝΔ. Το έργο έχει παιχτεί και στη Γαλλία, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα την εποχή του Μιτεράν ενίσχυε τον Λεπέν, γιατί τάχα έκοβε ψήφους από τη «δεξιά». Μέχρι και συγκυβέρνηση έκαναν από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., νομιμοποιώντας πλήρως τον αντικομμουνισμό, το σοβινισμό και το μίσος του Καρατζαφέρη για τους μετανάστες, στοιχεία που - αν και συγκαλυμμένα - συνθέτουν ταυτόχρονα τον πυρήνα της ιδεολογίας και της πολιτικής του αστικού συστήματος.
Βεβαίως, το ναζιστικό μόρφωμα το «φούσκωσαν» οι αστοί επιδιώκοντας την κοινοβουλευτική του έκφραση, όπως έκαναν με το ιστορικό προηγούμενο του Χίτλερ στη Γερμανία (η σοσιαλδημοκρατία με το Σύνταγμα της Βαϊμάρης και με κοινοβουλευτικές διαδικασίες τον ανέβασαν στην κυβέρνηση), φρόντισαν να εξισώσουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό, να προπαγανδίζουν ότι το ΚΚΕ κινείται στα όρια της νομιμότητας, ενισχύοντας τη φασιστική δράση ενάντια στο οργανωμένο εργατικό κίνημα.
Αλλά πού πατά η δράση της φασιστικής «Χρυσής Αυγής»; Μήπως δεν πατά σε όλη την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για την ανάγκη να ξεμπερδεύουμε με τους μετανάστες γιατί είναι πληγή; Μήπως δεν πατά στα μέτρα για την ασφάλεια στη γειτονιά από την εγκληματικότητα, για την οποία έχουν θεσμοθετήσει τον εθελοντή αστυνομικό, που εφαρμόστηκε στο Δήμο Βύρωνα; Ετσι και η «Χρυσή Αυγή» σ' αυτά τα πλαίσια παίρνει το νόμο στα χέρια της και αυτοανακηρύσσεται ουσιαστικά επίσημος κατασταλτικός μηχανισμός με βάση και τη φασιστική της ιδεολογία και πολιτική. Είναι γέννημα των αστικών κομμάτων και δικό τους εργαλείο. Η σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν ξεχωριστή συμβολή στην εκκόλαψη και νομιμοποίηση της αντιδραστικής ιδεολογίας της.
Τέτοια μορφώματα, τέτοια δημιουργήματα του αστικού πολιτικού συστήματος που τροφοδοτούνται από τα αστικά κόμματα καταπώς τους βολεύει, αντιμετωπίζονται μόνο με ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα. Αλλωστε, η «Χρυσή Αυγή» είναι εργαλείο στα χέρια των αστών για να τσακίσουν το εργατικό κίνημα, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δική τους λοιπόν είναι η «Χρυσή Αυγή» και ο μόνος που μπορεί να της κόψει τη φόρα είναι ο λαός και το κίνημα που θα στοχοποιεί και θα παλεύει να ανατρέψει το αστικό σύστημα σε όλες του τις μεταμφιέσεις και εκφάνσεις.
Αλλά και η αντιμετώπιση και το τσάκισμα τέτοιων φαινομένων μόνο από το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Κ. Π.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: