Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο ορυχείο Νότιου Πεδίου στην Κοζάνη


Στην εκλογική μάχη καλούμε να ψηφίσουν το ΚΚΕ και αυτοί που συμφωνούν με την καρδιά της πολιτικής μας, που είναι η εργατική - λαϊκή εξουσία, η αποδέσμευση από την ΕΕ και η μονομερής διαγραφή του χρέους, αλλά και αυτοί που μπορεί να μην συμφωνούν με το σύνολο αυτών των θεμάτων - άλλωστε είναι μια ψήφος, δεν σε υποχρεώνει να υπογράψεις το σύνολο μιας πολιτικής. Αυτοί που συμφωνούν ότι χρειάζεται ισχυρό κίνημα και ισχυρό ΚΚΕ, ότι πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό αντίβαρο, ένα ανερχόμενο χειραφετημένο κίνημα απέναντι σε όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές.

Γιατί λέμε σε όποια κυβέρνηση προκύψει. Γιατί δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε, η εξουσία η οποία υπάρχει στην Ελλάδα, έχει εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις. Και τις έχει παγιδεύοντας και ένα μέρος του λαού. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε 20 - 25 μέρες. Πχ. ποιες λύσεις έχει: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα έχουν συμφωνημένα. Ακόμα μπορεί να είναι το ένα κόμμα στην κυβέρνηση και το άλλο να δώσει ψήφο ανοχής, δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να υπερψηφίσει. Να πει δίνω ψήφο ανοχής για ένα χρόνο. Όλες αυτές οι ποικιλίες είναι ήδη συμφωνημένες μεταξύ τους. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - λίγο δύσκολο να είναι αυτοδύναμο - με Κουβέλη, με Κοινωνική Συμμαχία και ενδεχομένως με ΣΥΡΙΖΑ. Μην ακούτε τώρα... Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κόμμα και θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και γι' αυτό λέει, εγώ παλεύω να είμαι πρώτο κόμμα και δεν δεσμεύεται για τίποτε άλλο μετεκλογικά. Κι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να γίνει. Ή άλλες παραλλαγές μεταξύ τους.
Βεβαίως στο βαθμό που και η λαϊκή ψήφος θα συνδράμει. Κοιτάξτε να δείτε, η ελληνική κοινωνία αποτελείται από εργάτες, αποτελείται από μεσαία στρώματα, έχει μια διαστρωμάτωση. Εμείς απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στην εργατική τάξη. Να μην στηρίξει ούτε τα κύρια, ούτε τα εναλλακτικά σενάρια της αστικής τάξης. Διότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό καλό για το λαό. Θα δρομολογήσει την πολιτική που ξέρουμε. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας στο λαό, το οποίο ούτε ένα μήνα δεν θα κρατήσει. Γιατί τον Ιούνη πρέπει να παρθούν μέτρα, που λένε μείωση από τις κοινωνικές δαπάνες 11,5 - 14,5 δισ ευρώ. Κι αυτά ξέρετε, θα βγουν από τις τσέπες μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: