Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Άγιο Φωτοβολταϊκό από Πεντέλη - Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας - Περιβάλλοντος του ΣΥΝ.


Άγιο Φωτοβολταϊκό από Πεντέλη

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εν μέσω συγκινητικών λόγων για τους αναξιοπαθείς της οικονομικής κρίσης η εκκλησία της Ελλάδας γνωστή για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο και για την περιβαλλοντική της ευαισθησία επανέφερε το θέμα της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 3.500 στρεμμάτων στη Πεντέλη. Θα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και ίσο με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης!
Το πάρκο σχεδιάζεται να γίνει εντός της ζώνης προστασίας σε περιοχή που κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 2009.
Ας αναρωτηθούμε η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στην συγκεκριμένη έκταση επιβραβεύει τους εμπρησμούς ή τους αποθαρρύνει;
Η αλλαγή στη μικροκλίμακα της περιοχής θα είναι προφανής. Η μονάδα θα εμφανιστεί εκεί που ήταν δάσος. Η θερμοκρασία στην περιοχή υπολογίζεται να ανέβει 2-3 βαθμούς.
Αδιευκρίνιστο παραμένει το αν είναι η «ιδιοκτησία» της μονής Πεντέλης οι εκτάσεις αυτές. Ως πότε τα χρυσόβουλα και η ανυπαρξία κτηματολογίου θα λειτουργούν σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συμφέροντος;
Στο Πεντελικό ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 755/88 που αποτελεί τον καταστατικό χάρτη προστασίας του βουνού. Οι χρήσεις πάνω στον ορεινό όγκο είναι συγκεκριμένες και δεν προβλέπουν δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η σιωπή της κυβέρνησης και του ΣΠΑΠ δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Άλλωστε ο Γ. Παπακωνσταντίνου μάλλον έχει φετιχιστική εμμονή με την λέξη «ανάπτυξη» αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό κόστος.
Eίμαστε αλληλέγγυοι στο κίνημα πολιτών, φορέων και μεγάλου τμήματος της Τ.Α. της περιοχής που αγωνίζονται να αποτραπεί η εν λόγω εγκατάσταση. Είναι ζήτημα πολεοδομικό ,περιβαλλοντικό και κύρια ιδιοκτησιακό.
Η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει ταχύτατα το ενεργειακό της μείγμα με μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό χρέος που έχουμε απέναντι στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης και των άλλων περιοχών. Η αλληλεγγύη της Ελλάδας στις χώρες του τρίτου κόσμου, που πλήττονται ήδη από την κλιματική αλλαγή,  μέσα από την ελαχιστοποίηση εκπομπών CO2 πρέπει να είναι έμπρακτη και όχι διακηρυκτική.
Η εγκατάσταση όμως ΑΠΕ στο χώρο του καμένου πεντελικού δάσους είναι το πρώτο βήμα για να γίνει αλλαγή χρήσης γης και να κατοχυρωθεί από την πλευρά της εκκλησίας το αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η Πεντέλη για τους Αθηναίους είναι «τα Αγία των Αγίων» και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε.
Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: