Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Spiegel: Επίθεση στον Τσίπρα, ανακούφιση για τον διχασμό της αριστεράς.



Λιονάκης Νίκος-Αυγή


Για τις τεράστιες πολιτικές ανατροπές που συντελούνται στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης γράφει στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel η νέα ανταποκρίτριά του στην Αθήνα, Γιούλια Αμάλια Χάιερ.



Και προφανώς ο... αγαπημένος της πολιτικός, από την αριστερά που ενισχύεται, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, «που ανεβαίνει στη σκηνή λες και είναι ο Έλβις».
Στο ρεπορτάζ της περιγράφει μια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι, την ομιλία του Τσίπρα, την «κραυγή» του «δεν είμαστε γερμανική αποικία» ως απάντηση στον στόχο που έχουν οι Ευρωπαίοι να καταλύσουν την ελληνική εθνική κυριαρχία, τον ενθουσιασμό αυτών που τον ακούν. Και παραθέτει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δίνουν 42,5% στα κόμματα της αριστεράς.

Η Χάιερ εξηγεί στους αναγνώστες της πως «είναι λάθος να πιστέψουν ότι μπορεί να νικήσει στις επόμενες εκλογές η ενωμένη αριστερά, διότι είναι βαθύτατα διχασμένη». Γράφει ότι ο Τσίπρας θα ήθελε μια συνεργασία με το ΚΚΕ, αλλά δεν μπορεί. «Παρά το γεγονός ότι οι κομμουνιστές, όπως και ο ριζοσπαστικός συνασπισμός του Τσίπρα, αντιτίθενται στις δανειακές συμβάσεις και στην τρόικα, αυτοί, πιστοί στις όψιμες σταλινικές παραδόσεις τους, θέλουν τη χώρα έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την Ε.Ε. και βεβαίως έξω από την Ευρωζώνη».
Ο Τσίπρας, αντίθετα, θέλει να κρατήσει το ευρώ και, σύμφωνα με τη Χάιερ, ποντάρει στο να παραμείνει η Ελλάδα «ένα συστημικό πρόβλημα» στην Ευρώπη και να οδηγήσει τελικά ο φόβος μιας ελληνικής χρεωκοπίας στη διαγραφή των χρεών.
«Όταν μιλά ο Τσίπρας, ακούγεται λες και το τεράστιο χρέος έπεσε εντελώς τυχαία πάνω στην Ελλάδα. Πιστεύει ότι για την κατάντια της χώρας φταίνε 'το διεθνές κεφάλαιο' και 'οι λανθασμένες προτεσταντικές αρχές της Μέρκελ'» γράφει η Χάιερ και προσπαθεί να ερμηνεύσει τη δημοτικότητά του «με το πείσμα του, την προτίμησή του για την πολεμική ρητορεία και την έλλειψη αυτοκριτικής διάθεσης», προσθέτοντας ότι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά του τον κάνουν μη αποδεκτό ως σύμμαχο από τον άλλο ηγέτη της αριστεράς, που είναι ακόμη πιο δημοφιλής τώρα στην Ελλάδα.
Ο λόγος για τον Φώτη Κουβέλη, «τον νέο βασιλιά του λόφου», όπως γράφει η Χάιερ, που χρωστάει τη δύναμή του «στην εντυπωσιακή κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ», που χαρακτηρίζει τα αιτήματα του Τσίπρα «μη ρεαλιστικά», που αποφεύγει να επιτίθεται στους Γερμανούς, αλλά δεν κρύβει τον φόβο του «για τη γερμανική οικονομική ηγεμονία».

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: