Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΙΡΑΝ :Σε κλοιό ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.


Από πρόσφατη επίσκεψη επιτελάρχη των ΗΠΑ στο Ισραήλ όπου όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται για χτύπημα στο Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα

Tο έργο έχει επαναληφθεί, στην περίπτωση του πολέμου του Ιράκ, και τα διάφορα «επεισόδιά» του είναι ευκόλως αναγνώσιμα: Ο πολεμικός κλοιός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σφίγγει ολοένα γύρω από το Ιράν με το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος, στην πραγματικότητα με στόχο τον έλεγχο του τεράστιου φυσικού πλούτου που διαθέτει και τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας.
Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα ότι το Ιράν είναι σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα «μέσα σε ένα χρόνο» ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών (Director of National Intelligence, DNI) των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, τόνισε ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα και πλέον την επιλογή για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου.
Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι η υποτιθέμενη ιρανική συνωμοσία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι «οι Ιρανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, έχουν αλλάξει θέση και είναι πιο έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μια επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στις πραγματικές και πιθανολογούμενες αμερικανικές ενέργειες που απειλούν το καθεστώς»... και εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι ενδεχόμενες ενέργειες θα θέσουν στο στόχαστρο τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό ή εκείνα των συμμάχων των ΗΠΑ.
Δεν είναι τυχαίο ότι «ο πόλεμος δηλώσεων» για την πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων εκ μέρους των Αμερικανών αξιωματούχων γίνεται ενόσω είναι σε εξέλιξη η τριήμερη επίσκεψη των επιθεωρητών Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Στο μεταξύ στο χορό έχει μπει και η ΕΕ με το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, ενώ η «Ντόιτσε Βέλε» αναφέρει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στην Κίνα για να «ενθαρρύνει» το Πεκίνο να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, τη στιγμή μάλιστα που επισήμως η Κίνα έχει επικρίνει τις κυρώσεις και το εμπάργκο...
Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις όσον αφορά τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ συνεχίζονται. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, η πιθανότητα της χρήσης του γεωργιανού εδάφους για μία επίθεση κατά του Ιράν ήταν από τα κύρια θέματα της ατζέντας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν προσέγγιση έγινε και προς την κυβέρνηση της χώρας.
Τέλος, το ισραηλινό περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Debka» αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις νησίδες Σοκότρα μεταξύ της Αραβικής Χερσονήσου και του Κέρας της Αφρικής στον Ινδικό Ωκεανό και Μασιρά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή του Ομάν όπου οι ΗΠΑ διατηρούν βάσεις. Κατά το ισραηλινό περιοδικό μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχουν συγκεντρωθεί περί τους 50.000 άνδρες, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους ήδη 50.000 που υπάρχουν στην περιοχή θα ανεβάσουν τις συνολικές αμερικανικές δυνάμεις στους 100.000, αριθμός ο οποίος υπήρχε και κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003.


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: