Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ο Κάστρο παρουσίασε τα απομνημονεύματά του.


Ο Φιντέλ Κάστρο παρουσίασε τους δύο τόμους των απομνημονευμάτων του, που ξετυλίγονται μέσω συζητήσεων με την δημοσιογράφο Κατιούσκα Μπλάνκο και εκτείνονται από τα παιδικά του χρόνια ως το 1958, πριν από το θρίαμβο της επανάστασης της οποίας ηγήθηκε, ανέφερε το Σάββατο ο Τύπος της Κούβας.



«Πρέπει να αδράξω τη στιγμή, διότι η μνήμη χάνεται», είπε ο πατέρας της επανάστασης της Κούβας, 85 ετών σήμερα, στους προσκεκλημένους στην διάρκεια της παρουσίασης στην Αβάνα, μεταξύ των οποίων ήταν ο υπουργός Πολιτισμού, Άμπελ Πριέτο Χιμένες, ο πρόεδρος της ένωσης συγγραφέων και καλλιτεχνών της χώρας Μιγκέλ Μπαρνέτ και η Μπλάνκο.
Τα απομνημονεύματα του Κάστρο τιτλοφορούνται Guerrillero del tiempo.

«Είμαι διατεθειμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μεταδώσω αυτά που θυμάμαι καλά. . . Εκφράζω όλες τις ιδέες που είχα και όλα τα συναισθήματά μου• έχω επίγνωση της σημασίας που έχει να λεχθούν όλα αυτά, να μεταδοθούν, για να είναι χρήσιμα», είπε ο Κάστρο, σύμφωνα με τις εφημερίδες Granma και Juventud Rebelde και τον ιστότοπο Cubadebate.

Στις συζητήσεις του με την Μπλάνκο, που εκτείνονται σε χίλιες σελίδες, ο Κάστρο εκμυστηρεύεται ότι προτιμά «τα παλιά ρολόγια, τα παλιά γυαλιά, τις παλιές μπότες, αλλά στην πολιτική, προτιμά ό,τι είναι νέο».

Η Μπλάνκο, συγγραφέας της πρώτης επίσημης βιογραφίας του Κάστρο και της οικογένειάς του, παρουσιάζει τα απομνημονεύματά του υπό μορφή ερωταπαντήσεων που θυμίζουν το βιβλίο «100 ώρες με τον Φιντέλ», ένα βιβλίο στο οποίο ο Κάστρο συζητά με τον δημοσιογράφο Ιγκνάσιο Ραμονέ και δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2006, λίγο καιρό αφού ο κουβανός ηγέτης παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών ο Κάστρο αφιερώθηκε στη συγγραφή άρθρων και του βιβλίου Η Στρατηγική Αντεπίθεση (2010), στο οποίο αφηγείται την εμπειρία του από το αντάρτικο στη Σιέρα Μαέστρα, πριν από τη νικηφόρα είσοδό του στο Σαντιάγο δε Κούμπα τον Δεκέμβριο του 1958.

Ο Κάστρο έδωσε αντίτυπα των απομνημονευμάτων του στην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ κατά την επίσκεψή της στην Κούβα, σύμφωνα με βραζιλιάνικες διπλωματικές πηγές.


Πηγή:www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: