Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συνυπογράφει τη σφαγή μισθών και συντάξεων.


Συνάντηση με την τρόικα και εμπιστοσύνη στους εργατοπατέρες που συμμετέχουν στον «κοινωνικό διάλογο»

Την «υπογραφή» της στα νέα μέτρα σφαγιασμού των μισθών και των συντάξεων βάζει η ηγεσία της ΝΔ, ανανεώνοντας ταυτόχρονα την «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Παπαδήμου, προκειμένου να φέρει σε πέρας την αντιλαϊκή αποστολή της.
Οι φραστικές και ανούσιες διαφωνίες και επιφυλάξεις που διατυπώνονται δημόσια για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους, δεν μπορούν να αποκρύψουν την πλήρη συστράτευση της ηγεσίας της ΝΔ στη νέα έφοδο της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, με στόχο το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η αντιλαϊκή αυτή συστράτευση επιβεβαιώθηκε και στις συναντήσεις που είχε ο Α. Σαμαράς, τόσο με το κλιμάκιο της τρόικας το βράδυ του Σαββάτου, όσο και με το προεδρείο της ΓΣΕΕ χτες το μεσημέρι.
Πίσω από τις επικοινωνιακές κορόνες ότι είναι «κατά των υφεσιακών μέτρων» ή ότι «δεν είναι το μισθολογικό κόστος» το σημαντικότερο πρόβλημα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα», ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους εταίρους και δανειστές, με όχημα το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση που το συνοδεύει.
Σ' αυτό το πλαίσιο, συμφωνεί στη μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους», αλλά επιδιώκει να γίνει μέσω του «διαλόγου» των κοινωνικών εταίρων, ενώ θεωρεί δεδομένη τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» (εργοδοτικές εισφορές), που αποτελεί άλλωστε δική της πρόταση.
Τα τρία «όχι» που προβάλλει για προπαγανδιστικούς λόγους (στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, στη μείωση του κατώτατου μισθού, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου), έχουν μηδενική αξία για τους εργαζόμενους, ενώ ήδη έχει εξαφανίσει από την προπαγάνδα της το κάλπικο «όχι» στη μείωση των επικουρικών συντάξεων.
«Δεν έχουμε καταλήξει, ψάχνουμε ένα κατώφλι», δήλωναν χθες αρμόδια στελέχη, επιβεβαιώνοντας την κοροϊδία με τις δήθεν δεσμεύσεις Σαμαρά απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το θέμα της νέας περικοπής των επικουρικών συντάξεων συζητήθηκε με την αντιπροσωπεία της τρόικας, όπως παραδέχθηκαν στελέχη που συμμετείχαν, που όμως επιχείρησαν να θολώσουν τα νερά, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε εμβάθυνση στο θέμα»(!)
Συνάντηση με πλειοψηφία ΓΣΕΕ
Παρόμοια είναι και η στάση της ηγεσίας της ΝΔ στο ζήτημα της μείωσης των μισθών. Ο Α. Σαμαράς φέρεται να είπε στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ ότι «φυσικά και πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», αν και έσπευσε να συμπληρώσει για ευνόητους λόγους ότι «το μισθολογικό κόστος είναι στη δέκατη θέση των συντελεστών που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα».
Ωστόσο, δεν έκρυψε την προσδοκία του ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων» για τη μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους». «Μας είπε ότι προσδοκά τη λύση από τη συζήτηση που θα κάνουμε με τους εργοδοτικούς φορείς», επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του αργότερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Γ. Παναγόπουλος επιδόθηκε σε ξοφλημένους φανφαρονισμούς, ότι η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να συζητήσει ή αποδεχτεί μείωση των μισθών, κατάργηση ή μείωση του 13ου και 14ου μισθού και πως σε κάθε περίπτωση «η Εθνική Σύμβαση είναι ιερή και απαραβίαστη». Την ίδια στιγμή, όμως, δε δίστασε να διακηρύξει ότι «εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για οτιδήποτε αφορά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σπεύδοντας να συμπληρώσει για «ξεκάρφωμα», «επ' ουδενί όμως για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και το μισθολογικό κόστος».
Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να αποπροσανατολίσει και αυτός τους εργαζόμενους ως προς τους πρωτεργάτες της βάρβαρης φιλομονοπωλιακής επίθεσης, δήλωσε ότι «περιμένουμε από τον κ. Παπαδήμο να ορθώσει το ανάστημά του (σ.σ. στην τρόικα), αφού άλλωστε ξέρει ότι η μείωση των μισθών δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: