Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Στα κάτεργα του κινέζικου καπιταλισμού.Εργαζόμενοι απείλησαν με μαζική αυτοκτονία.


Εργαζόμενοι απείλησαν με μαζική αυτοκτονία

Δεκάδες Kινέζοι εργαζόμενοι της εταιρίας Foxconn (βιομηχανικού κολοσσού που κατασκευάζει ηλεκτρονικές συσκευές για λογαριασμό γνωστών πολυεθνικών μεταξύ των οποίων η Apple, η Sony, η Nintendo και η HP) απείλησαν με ταυτόχρονη αυτοκτονία, σε περίπτωση που η ηγεσία της επιχείρησης δεν θα κατέβαλε τις οφειλόμενες σ’ αυτούς αποζημιώσεις. Για δύο ημέρες παρέμεναν στην ταράτσα του κτιρίου που κατασκευάζει τις ηλεκτρονικές παιχνιδομηχανές Xbox 360, δηλώνοντας αποφασισμένοι να δώσουν τέρμα στη ζωή τους με μαζικό άλμα θανάτου· τελικά μεταπείστηκαν αφού είχαν προηγηθεί σκληρές διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του εργοστασίου και με... στελέχη του ψευδεπίγραφου Kινεζικού Kομμουνιστικού Kόμματος.
H Foxconn έχει θλιβερή ιστορία σε αυτοκτονίες υπαλλήλων της, καθώς, μόνο το 2010 υπήρξαν 18 απόπειρες και 14 νεκροί.
Στα όρια του τραγελαφικού, οι πληροφορίες ότι η επιχείρηση αναγκάζει τους εργαζομένους της να υπογράφουν σχετική βεβαίωση ότι δεν προτίθενται να προβούν σε απονενοημένα διαβήματα, καθώς και το γεγονός ότι η διοίκηση έχει τοποθετήσει δίκτυα προστασίας σε ορισμένα από τα εργοστάσιά της.
Πίσω από τον απεγνωσμένο τρόπο αντίδρασης που επέλεξαν οι Kινέζοι εργαζόμενοι ορθώνεται μια ολοένα και πιο εντατική εκμετάλλευση της εργασίας τους από την πλευρά των εργοδοτών, ολοένα και πιο πιεστικές συνθήκες απασχόλησης για χαμηλότατους μισθούς, τέτοιους που κάνουν τη... «σοσιαλιστική» Kίνα οικονομικά ανταγωνιστική σε όλον τον κόσμο.

Πηγή:www.m-lkke.gr-Λαϊκός Δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: