Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ρωσία: Κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης στο Ιράν.


Φωτογραφία: Eugene Pereverzev / Kommersant Nikolai Patrusev


Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος «στρατιωτικής κλιμάκωσης» στο Ιράν και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται πιέσεις από το Ισραήλ μέ στόχο, σύμφωνα με τον ίδιο, την αλλαγή του ιρανικού καθεστώτος.  


«Υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης στη διαμάχη και προς αυτήν την κατεύθυνση ωθεί το Ισραήλ τους Αμερικανούς», τόνισε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα Kommersant.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν το Ιράν ως το υπ'αριθμόν ένα πρόβλημα. Θα ήθελαν να μετατρέψουν την Τεχεράνη από εχθρό σε πιστό εταίρο και για το λόγο αυτό να αλλάξουν με καθε μέσο το υπάρχον καθεστώς», πρόσθεσε ο ίδιος. 
«Επέβαλαν οικονομικό εμπάργκο και προσέφεραν τεράστια βοήθεια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης», συνέχισε ο ρώσος αξιωματούχος.

«Ακούμε εδώ και χρόνια πως οι Ιρανοί θα κατασκευάσουν, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, μια ατομική βόμβα, αλλά κανείς δεν έχει ακόμα αποδείξει ότι υπάρχει στρατιωτικό σκέλος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο Πατρούσεφ.

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρθηκε, με αφορμή το θέμα αυτό, και στη Συρία:«Θέλουν να τιμωρήσουν την Δαμασκό, όχι τόσο για την καταστολή του αντικαθεστωτικού κινήματος, αλλά για την άρνηση της να αποκηρύξει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη», τόνισε. 

Πηγή:www.newpost.gr,Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: