Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Ψευτοδιλήμματα για να γονατίσει ο λαός-Σενάρια συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ


Διαρροές για στάση πληρωμών τον Οκτώβρη, αν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου
 
Με το πιστόλι στον κρόταφο των λαϊκών στρωμάτων, με ψευτοδιλήμματα και εκβιασμούς, μέσα σε κλίμα όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και επιτάχυνσης της ελληνικής ελεγχόμενης χρεοκοπίας, η κυβέρνηση κλιμακώνει τη βάρβαρη φιλομονοπωλιακή επέλαση.
Σήμερα, ο Γ. Παπανδρέου θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα «νέα μέτρα αλλά και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών του μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Πριν την τηλεδιάσκεψη θα γίνει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, όπου θα εξεταστεί «η πορεία της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος».

Τα νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ως εχέγγυο για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι Μέρκελ και Σαρκοζί θα ζητήσουν από τον Ελληνα πρωθυπουργό συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κάλυψη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος για το 2011, που μεταφράζεται σε πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να αποδεσμεύσουν το μερτικό των χωρών τους στο δάνειο.
Χτες, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Π. Χριστοδούλου, και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Ζανιά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στη σύσκεψη συζητήθηκε το κλίμα που διαμορφώνεται μετά τις «συνεχείς πολιτικές και οικονομικές πιέσεις» που δέχεται η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, εξετάστηκαν «τα τραπεζικά διαθέσιμα και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών», το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής κρατικών ελληνικών ομολόγων με τις ιδιωτικές τράπεζες, καθώς και η επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αξιοποιεί τα σενάρια και τα δημοσιεύματα στον Τύπο για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας, με τη μη καταβολή της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, για να κλιμακώσει την επίθεση ενάντια στο λαό. «`Η θα πάρουμε τα νέα μέτρα ή θα καταρρεύσουμε», είναι το τρομοκρατικό δίλημμα που χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά στελέχη για να υφαρπάσουν λαϊκή συναίνεση στα μέτρα. «Χρήματα έχουμε μέχρι τον Οκτώβριο», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος, συμμετέχοντας στην επιχείρηση εκβιασμού των λαϊκών συνειδήσεων.
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» δήλωσε: «Η χώρα, για να βγει από αυτή την πολύ σκληρή δοκιμασία, έχει αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις. Και αυτές τις υποχρεώσεις πρέπει να τις τηρήσει, πρώτον, διότι βοηθούν εμάς τους ίδιους και, δεύτερον, διότι μπαίνει σε αμφισβήτηση το κεκτημένο του Ιουλίου».
Σενάρια συγκυβέρνησης
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάχτηκαν και χτες υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προκειμένου να ισχυροποιηθεί κι άλλο το αστικό μέτωπο σε βάρος του λαού. Μιλώντας σε ραδιοσταθμό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Αλευράς δήλωσε ότι «η ανάγκη συνεργασίας είναι αδήριτη», και τόνισε:
«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για συγκυβέρνηση πριν από λίγους μήνες και θα ήταν ευχής έργον τότε να είχε προχωρήσει αυτή η πρόταση, την οποία θεωρώ απολύτως επιβεβλημένη». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία συμφωνούν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αν δεν συνεργαστούν αυτή την κρίσιμη και ύστατη ώρα, πότε θα το κάνουν;».
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρης, σε συνέντευξή του στο «Φλας», δήλωσε: «Εάν αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης δεν λειτουργεί, πιθανώς αυτό το οποίο θα πρέπει να δούμε είναι ένα άλλο μοντέλο κυβέρνησης που να μην είναι κομματική κυβέρνηση, να είναι μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής που να έχει στήριξη από περισσότερα κόμματα».

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: