Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ισλανδία: Δεν πληρώνουν, δεν πληρώνουν!




Την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη γνωστοποίησαν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Σαββάτου στην Ισλανδία, με το οποίο οι Ισλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν για δεύτερη φορά την καταβολή αποζημιώσεων προς τους Βρετανούς και Ολλανδούς πελάτες των ισλανδικών τραπεζών που υπέστησαν ζημιές όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της νησιωτικής χώρας στα τέλη του 2008.
Η βρετανική και η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι είναι “απογοητευμένες” από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο το 60% των Ισλανδών απορρίπτουν την κατ' αρχήν συμφωνία για την καταβολή αποζημιώσεων στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας αποζημίωσαν τους πολίτες τους για τις καταθέσεις που είχαν στους διαδικτυακούς λογαριασμούς Icesave, οι οποίοι ανήκαν στην τράπεζα Landsbanki, μία από τις τρεις ισλανδικές τράπεζες που κατέρρευσαν στην οικονομική κρίση του 2008.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η βρετανική εφημερίδα Independent έγραψε πως η αρνητική ψήφος των Ισλανδών θα δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις του Ρέικιαβικ με τη Βρετανία και την Ολλανδία και πως θα αυξήσει τις πιθανότητες μία από τις δύο χώρες να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ επεσήμανε από την πλευρά του πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "δεν είναι καλό ούτε για την Ισλανδία ούτε για την Ολλανδία”.
“Η ώρα των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει. Η Ισλανδία εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένη να πληρώσει. Για το θέμα πλέον θα αποφανθούν τα δικαστήρια" τόνισε ο Ολλανδός υπουργός.
Η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο της Επιτροπής Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA), το οποίο είναι το αρμόδιο για να αποφανθεί. "Εκτίμησή μου είναι ότι η διαδικασία θα πάρει ένα έως ενάμιση χρόνο τουλάχιστον" δήλωσε ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών Σταϊνγκρίμουρ Σίγκφουσον σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο μετά το δημοψήφισμα.
Η κυβέρνηση της Ισλανδίας εξακολουθεί να ελπίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα πληρωθεί από τα περιουσιακά στοιχεία της Landsbanki. Σύμφωνα με τον Ισλανδό υπουργό η τράπεζα θα μπορέσει να εξοφλήσει τις χρηματικές διεκδικήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας κατά 90%

ΠΗΓΗ-ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: