Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Μεγάλη επιτυχία της Νέας Πορείας και συνολικά της Aριστεράς στις εκλογές για το σωματείο των εργαζομένων στο Σισμανόγλειο


Άρθρο του Νίκου Μαλίνογλου, εκπρόσωπου της Νέα Πορείας στο απελθών Δ.Σ.

Πίνακας συγκριτικών αποτελεσμάτων – εκλογές Απριλίου 2011 και 2009


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011
ΕΓΓ/ΝΟΙ
1100
1100
ΨΗΦΙΣΑΝ
821 (25% αποχή)
785 (29% αποχή)
ΛΕΥΚ– ΑΚ
15 (2%)
48 (6%)

ΨΗΦΟΙ
%
ΕΔΡΕΣ
ΨΗΦΟΙ
%
ΕΔΡΕΣ
ΠΑΣΚΕ
467
57
5
388
49
5
Ν. ΠΟΡΕΙΑ
80
10
1
126
16
2
ΔΑΚΕ
180
22
2
117
15
1
ΑΝΑΓΚΙ
79
10
1
106
13
1









Έγιναν τη βδομάδα που πέρασε οι εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Σωματείου των εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν ανάγλυφα από τον πιο πάνω πίνακα είναι βασικά τρία:

- ψηλά ποσοστά αποχής, λευκών και άκυρων ψήφων,
- πολύ σημαντική μείωση και σε ποσοστά και σε απόλυτους αριθμούς των ψήφων του «δικομματισμού» (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ).
- πολύ σημαντική άνοδος των ψήφων και των ποσοστών των αριστερών παρατάξεων και ιδιαίτερα της Νέας Πορείας.

29% αποχή και 6% λευκά και άκυρα

Ένα από τα  σημαντικά συμπεράσματα  των εκλογών ήταν η μεγάλη αύξηση της αποχής κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 29% (από 25% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές). Σχεδόν 1 στους 3 εργαζόμενους δεν ψήφισε!! Άμα σ’ αυτούς προσθέσουμε τις λευκές και άκυρες ψήφους, που έφτασαν το 6% (σε σχέση με 2% πριν από δύο χρόνια) τότε είναι φανερό πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων, συνολικά 35% λέει «όχι» στη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο συνδικαλισμός. Αυτό το ψηλό ποσοστό είναι αποτέλεσμα της κούρασης και της απογοήτευσης των εργαζομένων, λόγω της εικόνας του συνδικαλισμού καιγενικά και ειδικά στο χώρο της Υγείας. Γι’ αυτή την εικόνα υπάρχουν ευθύνες.

20% πτώση της ΠΑΣΚΕ και 35% της ΔΑΚΕ!

Και υπεύθυνοι δεν είναι άλλοι από αυτούς που ελέγχουν το συνδικαλιστικό κίνημα, την ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των κομμάτων εξουσίας δεν ασχολούνται στην ουσία με την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων αλλά, κοιτάνε πώς να κάνουν συμβολικές αντιστάσεις, για τα μάτια του κόσμου, διασφαλίζοντας ότι στο τέλος θα περάσει η κυβερνητική πολιτική, χωρίς να διακινδυνέψουν οι κυβερνήσεις τους να χάσει τον έλεγχο ή να ανατραπεί.

Κι αυτό δεν το κάνουν βέβαια χωρίς ανταλλάγματα: για τους πιο υψηλά ιστάμενους απ’ αυτούς ο συνδικαλισμός δεν είναι τίποτα άλλο από μια καριέρα που τους οδηγεί στα βουλευτικά έδρανα και τους υπουργικούς θώκους, απ’ όπου τρώνε και πίνουνε καλά, όπως υπερηφανεύεται ο Πάγκαλος, και φορτώνουνε στα λαϊκά στρώματα το ένα κύμα λιτότητας μετά το άλλο.

Σ’ αυτό εξάλλου οφείλεται και η πτώση τους. Παρά τη φοβερή πόλωση ανάμεσα στα δύο κόμματα, παρά τις «απίθανες» πιέσεις, εκβιασμούς, ρουσφετολογικές υποσχέσεις, κλπ -  τα μόνα «όπλα» που έχουν απομείνει στους «κυβερνητικούς» συνδικαλιστές, η ΠΑΣΚΕ έχασε 77 ψήφους και η ΔΑΚΕ 63. Οι δύο πρωταγωνιστές του δικομματισμού έχασαν από κοινού 15 ποσοστιαίες μονάδες– 8 η ΠΑΣΚΕ και 7 η ΔΑΚΕ.

Αναλογικά (πτώση σε σχέση με συνολικό αριθμό ψήφων των προηγούμενων εκλογών) η ΠΑΣΚΕ έχασε το 20% της δύναμής της και η ΔΑΚΕ, ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, 35%!

63% άνοδος της Νέας Πορείας

Οι παρατάξεις της Αριστεράς και ιδιαίτερα η Νέα Πορεία είχαν πολύ σημαντική άνοδο. Η Νέα Πορεία ανέβασε τις δυνάμεις της κατά 46 ψήφους και 6% ποσοστιαίες μονάδες. Αναλογικά, σε σχέση δηλαδή με τις εκλογές του 2009 η Νέα Πορεία σημείωσε ένα άλμα 63%!

Η ΑΝΑΓΚΙ, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ - ΚΚΕ , είχε αύξηση 27 ψήφων και 3 ποσοστιαίων μονάδων – αναλογικά ενισχύθηκε κατά 34%.

Για τη Νέα Πορεία τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μια μεγάλη δικαίωση των αγώνων και προσπαθειών της. Μια επιβράβευση για το γεγονός ότι στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων, με δραστήρια και τακτική παρουσία πάνω σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, πάντα στη βάση αρχών και μακριά από παζάρια, συμβιβασμούς, και μισόλογα. Πάντα, απέναντι στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και τις πολιτικές του ρουσφετιού, της εξαγοράς ψήφων, των ψεύτικων υποσχέσεων ή και των εκβιασμών.

Το μήνυμα που προκύπτει από τις εκλογές αυτές είναι η συνέχιση της πάλης μας, ενάντια στις πολιτικές των κυβερνώντων και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους. Στόχος μας η ανατροπή των πολιτικών αυτών, για μια δημόσια Υγεία που να σέβεται τον ασθενή και τον εργαζόμενο, για ποιοτική, δωρεάν, δημόσια Υγεία για όλο τον λαό. Το 16% και οι 2 πλέον έδρες στο ΔΣ του Σωματείου είναι μια μεγάλη επιτυχία και μια μεγάλη ευθύνη.

ΠΗΓΗ:XEKINIMA.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια: