Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

O λαός στη Τυνησία ζητά τη διάλυση της μεταβατικής κυβέρνησης !


Φωτογραφία από τις νέες διαδηλώσεις κατά της μεταβατικής κυβέρνησης.Photo: AFP

                                         Από την ιστοσελίδα www.newsit.gr 


Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Τυνησίας κάλεσε τα μέλη του να κάνουν επ' αόριστον απεργία από την Δευτέρα για να απαιτήσουν "τη διάλυση της κυβέρνησης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Γενικής Ένωσης των Εργαζομένων της Τυνησίας.


"Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα κάνουν επ' αόριστον απεργία από τη Δευτέρα για να ζητήσουν τη διάλυση της μεταβατικής κυβέρνησης", δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό πρακτορείο ο Ιφα Νασρ.

Την ίδια ώρα, το κόμμα του Τυνήσιου αντιφρονούντος Μονσέφ Μαρζούκι, ζήτησε τη δημιουργία ενός εθνικού Συμβουλίου που θα επιφορτιστεί με την εκπόνηση νέου Συντάγματος, καθώς και την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης.Ο μεταβατικός πρόεδρος, Φουάντ Μεμπάζαα "θα μπορούσε εύκολα να σχηματίσει μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή τη δημιουργία ενός νόμου για την εκλογή ενός εθνικού Συμβουλίου που θα αναλάβει να εκπονήσει το νέο Σύνταγμα", πρόσθεσε. Το Συμβούλιο αυτό θα πρέπει να αποτελείται από προσωπικότητες "από όλους τους πολιτικούς χώρους", και θα μπορούσε να σχηματίσει μια μεταβατική κυβέρνηση που θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας εν αναμονή της εκπόνησης του νέου Συντάγματος, τόνισε.

Χιλιάδες Τυνήσιοι ζητούν κάθε μέρα στο δρόμο την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης, εξαιτίας της παρουσίας σε αυτήν οκτώ υπουργών του πρώην επιτελείου του ανατραπέντος προέδρου Μπεν Αλι, οι οποίοι έχουν αναλάβει τα πολύ σημαντικά υπουργεία των Εσωτερικών, της Άμυνας, των Εξωτερικών και των Οικονομικών. 

Χ. Κλίντον και Φ. Φιγιόν υποστηρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση
Η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον και ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την Τυνησία σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΡ. Η Κλίντον εξέφρασε στον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης, Μοχάμεντ Γανούσι την "αλληλεγγύη της προς το λαό της Τυνησίας και την υποστήριξη της χώρας της στο νέο προσανατολισμό" της χώρας, μετά την πτώση του καθεστώτος του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Γανούσι έλαβε επίσης τηλεφώνημα από τον γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του προς την Τυνησία, "σε όλους τους τομείς, εκφράζοντας την επιθυμία να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών". Σημειώνεται οτι η Γαλλία  για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν εξαιρετικά προσεκτική στην αντίδρασή της για τα γεγονότα στην Τυνησία. Μόνο στις 13 Ιανουαρίου, την παραμονή της πτώσης του Μπεν Αλί, δια στόματος του Φρανσουά Φιγιόν, καταδίκασε τη "δυσανάλογη χρήση βίας" από την τυνησιακή αστυνομία κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων.

Η εισαγωγή βιβλίων, περιοδικών και ταινιών, "δεν χρειάζεται πλέον προηγούμενη άδεια"

Η εισαγωγή στην Τυνησία βιβλίων, περιοδικών και ταινιών, "δεν υπόκειται πλέον σε προηγούμενη άδεια", αναφέρει η διοίκηση των τελωνείων σε ανακοίνωση της σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP. Στο παρελθόν η εισαγωγή των βιβλίων, περιοδικών και ταινιών στην Τυνησία, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, έπρεπε να εγκριθεί από μια επιτροπή λογοκρισίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η "κυβέρνηση εθνικής ενότητας" που σχηματίστηκε την Δευτέρα υποσχέθηκε "απόλυτη ελευθερία" των πληροφοριών και κατήργησε το υπουργείο Επικοινωνίας, το όργανο προπαγάνδας και λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης του πρώην καθεστώτος.

Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση των τελωνείων, οι γαλλικές εφημερίδες επέστρεψαν στα περίπτερα στην Τυνησία, αν και συχνά απαγορευόταν η πώληση τους κατά τα 23 χρόνια της εξουσίας του καθεστώτος του ανατραπέντος προέδρου Ζιν Αμπιντίν Μπεν Αλι.

Πηγή:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: