Τα τελικά αποτελέσματα όπως τα μεταδίδει η Πορτογαλική Τηλεόραση.
Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα 53 %
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) , Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα, Κίνημα Ελπίδα Πορτογαλία.
Μανουέλ Αλέγκρε 19,7 %
(Σοσιαλιστικό Κόμμα-Αριστερό Μπλοκ)
Φερνάντο Νόμπρε 14,1 %
(Ανεξάρτητος)
Φρανσίσκο Λόπες 7,1 %
Ζοσέ Μανουέλ Κοέλιο 4,5 %
(Νέα Δημοκρατία )
Ντεφενσόρ Μόουρα 1,6%
(Ανεξάρτητος προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα)
Με αυξημένο ποσοστό (53 %) σε σχέση με το 2006 (50,5%) επανεκλέγεται Πρόεδρος της Πορτογαλίας , από τον πρώτο γύρο ο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα τον οποίο στηρίζουν το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) , το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDS), το Λαϊκό Κόμμα και το Κίνημα Ελπίδα Πορτογαλία (κεντρώο-φιλελεύθερο).Μεγάλη είναι η αποχή που φτάνει στο 47 % έναντι 39 % το 2006.Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τον λαό της Πορτογαλίας γιατί ο νυν Πρόεδρος είναι υποστηρικτής σκληρών μέτρων λιτότητας και η Πορτογαλική αριστερά δεν κατάφερε να αποσπάσει ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά των βουλευτικών εκλογών του 2009.
Το αριστερό μπλοκ στήριξε τον κυβερνητικό υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μανουέλ Αλέγκρε που καταποντίστηκε με ένα ποσοστό κάτω από το 20%, ποσοστό χειρότερο ακόμα και από το 2006 όταν κατέβηκε ως ανεξάρτητος και είχε αποσπάσει το 20,7 %.
Τρίτος κατάφερε να βγει ο ανεξάρτητος και δημοφιλής ανθρωπιστής γιατρός Φερνάντο Νόμπρε με τον εντυπωσιακό 14,1 %.Ο Νόμπρε είναι Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Medical Assistance και δεν τον στήριξε κανένα κόμμα σε αυτές τις εκλογές.
Στην τέταρτη θέση ο κομμουνιστής υποψήφιος Φρανσίσκο Λόπες με 7,1%, που στηρίζεται και από το μικρό κόμμα των Πρασίνων.Σε σχέση με το 2006 οι κομμουνιστές και οι πράσινοι χάνουν 1,5 μονάδα ενώ βρίσκονται και κάτω από το 7,9% των βουλευτικών εκλογών.
Πολύ καλά (ανατρέποντας τα γκάλοπ που τον ήθελαν τελευταίο) τα πήγε ο υποψήφιος της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας με 4,5 % (ναι έχουν και οι πορτογάλοι Ν.Δ), ο οποίος δεκαπλασίασε τα ποσοστά του μικρού αυτού δεξιού κόμματος (0,4% το 2009).
Τελευταίος ο Ντεφενσόρ Μόουρα, ανεξάρτητος προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό κόμμα με μόλις 1,6%.
Red Star
2 σχόλια:
Το λεγόμενο αριστερό μπλοκ , ένα μπερδεμένο μπλοκ από ετερογενείς δυνάμεις που συμφωνούν ότι δεν θέλουν το ΠΚΚ , στηρiξε τους Πορτογάλους ''σοσιαλιστές'' στο όνομα ενός ''αντιδεξιου'' μετώπου . Το περίεργο ότι στην Πορτογαλία το δεξιό κόμμα λέγεται σοσιαλδημοκρατικό .....
Το αριστερό μπλοκ,που είχε καταγράψει μεγάλη άνοδο πρόσφατα και είχε εν πολλοίς ανακόψει την έντονα ανοδική pορεία του ΠΚΚ, επιτελέσε το σκοπό του και ξαναενσωματώνεται μέχρι νεωτέρας .
Αυτή είναι η γνώμη μου
Για το Πορτογαλικό αριστερό μπλόκο καλύτερα να μην πω πολλά γιατί θα στεναχωρήσω τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα ,αλλά η αλήθεια είναι αυτή που λες σύντροφε jorje7.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πορτογαλίας (PSD).Είναι ένα κόμμα ακόμα πιο ετερογενές από το Αριστερό Μπλόκο !Ιδρύθηκε μετά την δικτατορία στην γειτονική χώρα το 1974 με κεντροαριστερό προσανατολισμό.Το αρχικό του όνομα ήταν Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα και μετονομάστηκε σε Σοσιαλδημοκρατικό για να "αγκαλιάσει" την κεντροαριστερά.
Στην πορεία εξελίχτηκε σε ένα πολυσυλλεκτικό κεντροδεξιό κόμμα . Το 1985 ηγέτης του έγινε ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, κεντροδεξιός-φιλελεύθερος και πολύ δημοφιλής.(Γι'αυτό άλλωστε στηρίχτηκε στις πρόσφατες εκλογές από πολλούς οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος).
Έμεινε 10 χρόνια στην εξουσία-πρωθυπουργία και κέρδισε σε 2 εκλογικές μάχες την απόλυτη πλειοψηφία-αυτοδυναμία σε ποσοστά(πάνω από 50%!).Σήμερα υπάρχει μια μικρή μειοψηφική σοσιαλδημοκρατική τάση (Σαν να λέμε Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ !),αλλά επίσης έχει ακραίους νεοσυντηρητικούς ,νεοφιλελεύθερους μέχρι και πρώην κομμουνιστές !
Το PSD Στις εκλογές του 1976 πήρε το 24% και το 1980 διπλασίασε το ποσοστό του στο 48%,ενώ σε 2 εκλογές ξεπέρασε το 50% ( 1987-1991) για να πέσει στο 29% στις τελευταίες εκλογές του 2009.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Πορτογαλία είναι το μόνο σταθερό σε ιδεολογία και το μόνο αξιόπιστο αριστερό κόμμα , με ιστορία 90 χρόνων ,(όπως το Κ.Κ.Ε).
Υπάρχει βέβαια και το μικρότερο Κομμουνιστικό Κόμμα των Πορτογάλων Εργατών(Μαοϊκό) που το 2009 πήρε κοντά στο 1% και έχει σημαντική δράση για το μέγεθος του.
Δημοσίευση σχολίου