Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Καλύτερες μέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ



    Ρεπορτάζ: Δάφνη Σφέτσα και Κωνσταντίνος Ζαγάρας-ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

    Νέα σελίδα φαίνεται να γυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τις συνιστώσες την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι συμφωνίες είναι όχι μόνο περισσότερες αλλά και σημαντικότερες από τις διαφωνίες που εν πολλοίς περιορίζονται σε ζητήματα οργανωτικής φύσεως.
    Έτσι, μετά τη μεγάλη κρίση των περιφερειακών εκλογών και το παρατεταμένο διάστημα αμηχανίας, φαίνεται για πρώτη φορά να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την υπέρβαση των προβλημάτων, την αναδιοργάνωση του σχήματος και τη στροφή στα κοινωνικά προβλήματα.
    Προωθητικό ρόλο έπαιξε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, την οποία υποδέχθηκαν θετικά οι συνιστώσες, εκφράζοντας μεν ενστάσεις σε ζητήματα λειτουργίας του σχήματος αλλά επί της αρχής συμφωνία στις βασικές γραμμές και στην ανάλυση της συγκυρίας.
    Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και μεταξύ των συνιστωσών, ενώ τα συμπεράσματα του ΣΥΝ θα συζητηθούν στην επόμενη ΚΠΕ που αναμένεται αρχές Φλεβάρη. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται και η συναντίληψη με τις περισσότερες συνιστώσες που διαπιστώθηκε ως προς την ανάγκη για τη συγκρότηση ευρύτερου μετώπου ενάντια στο Μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική με δυνάμεις που σχηματικά αναφέρονται από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ μέχρι τα αριστερά της αριστεράς.

    Διευκρινίσεις στα επίμαχα ζητήματα

    Στις συναντήσεις δόθηκε η δυνατότητα διευκρινίσεων από τη μεριά του Συνασπισμού σε σημεία της πρότασης που αφορούν τη νέα οργανωτική λειτουργία που προτείνει. Έτσι η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματος, ξεκαθάρισε ότι δεν προτείνει την αντικατάσταση της Γραμματείας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά τη συνεδρίαση, μια φορά τον μήνα, της Κ.Ο. μαζί με εκπροσώπους των συνιστωσών και ανένταχτους.
    Στα θέματα της καθημερινής δουλειάς εκφράστηκε η άποψη ότι επιμέρους τμήματα μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα των τελευταίων παρεμβάσεων ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιών αλλά και στα διόδια, που επέτρεψαν όχι μόνο την κοινή δράση του χώρου αλλά και τη συνάντησή του με ευρύτερες δυνάμεις και πολίτες. Από τη μεριά του ΣΥΝ άλλωστε κρίνεται ότι η λειτουργία μέχρι τώρα της Γραμματείας του σχήματος έδειξε τα όριά της και τα μεγάλα της προβλήματα.
    Επιπλέον δόθηκαν διευκρινίσεις για το χρονικό όριο του εξαμήνου που θέτει η πρόταση της Π.Γ. μέχρι τη σύγκληση της Πανελλαδικής Σύσκεψης, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για περιοριστικό χρόνο ούτε για κάποιο “ραντεβού” που πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθεί, αλλά για την ανάγκη να εμπεδωθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων πριν προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Η δράση, η ίδια η ζωή, όπως λένε, θα δείξει τελικά αν χρειάζεται περισσότερος ή λιγότερος χρόνος.
    Η στροφή πάντως στα κοινά προβλήματα και η ενωτική παρέμβαση στους επιμέρους κοινωνικούς χώρους αποτελεί κοινό τόπο για όλες τις δυνάμεις και κινητήρια δύναμη για να βρεθούν οι τελικές απαντήσεις στα προβλήματα. Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει σειρά περιοδειών ενώ συνεχίζονται οι συνδιασκέψεις του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.

    Πρωτοβουλία των 11: Υπάρχει κοινός κώδικας

    Για “εποικοδομητικό” διάλογο με τον ΣΥΝ κάνουν λόγο στελέχη της “Πρωτοβουλίας των 11”, ενώ στέκονται στο “καλό κλίμα”. “Δεν συμφωνούμε σε όλα” αναφέρουν τα ίδια στελέχη, για να συμπληρώσουν πως “υπάρχει όμως κοινός κώδικας”.
    Συνιστώσες της “Πρωτοβουλίας των 11”, όπως η ΑΚΟΑ, θέτουν σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με “την ανάγκη δουλειάς στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάπτυξη εξωστρεφών δράσεων”. Παράλληλα στη συζήτηση κατατέθηκε πρόταση για την εκπόνηση ενός “οδικού χάρτη για τον ΣΥΡΙΖΑ” που να δείχνει ότι το σχήμα δεν είναι ένας στατικός, αλλά ένας εξελισσόμενος οργανισμός.
    Από την πλευρά των εκπροσώπων των συνιστωσών που ανήκουν στην “Πρωτοβουλία των 11” κατατέθηκε επίσης η διαφωνία ως προς την πρόταση του ΣΥΝ η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει το βάρος των ευθυνών, όπως και για να συγκληθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μετά από έξι μήνες.
    “Υπήρχε πραγματική διάθεση -μετά από καιρό- να ακούσει η κάθε πλευρά τις απόψεις της άλλης. Στο οργανωτικό σκέλος των προτάσεων για επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν συμπτώσεις αλλά και σημαντικές διαφορές” υποστηρίζει ο Τ. Γιαννόπουλος (Ξεκίνημα) και προσθέτει πως το πιο σημαντικό σημείο είναι το πολιτικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα γίνει η προσπάθεια ανασύνταξης του εγχειρήματος, και για το οποίο ακόμα δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση”. Παράλληλα τονίζει ότι “αυτό θα καθορίσει την πορεία και τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πολιτικό πλαίσιο που θα απαντάει συγκεκριμένα και πειστικά, θα πείθει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση στους κυβερνητικούς μονόδρομους”.

    “Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του σχήματος”
    “Την ειλικρινή ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ” επιθυμεί η ΔΕΑ, σύμφωνα με τον Αντ. Νταβανέλλο, ο οποίος σχολιάζοντας τις συναντήσεις με τον ΣΥΝ και τις διεργασίες της τελευταίας περιόδου υπογραμμίζει ότι “υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του σχήματος”.
    Στην κατεύθυνση αυτή αναφέρει πως “είναι απαραίτητη μια γραμμή που να ανταποκρίνεται στις σημερινές προκλήσεις που δημιουργεί η κρίση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο” και προσθέτει πως “υπάρχουν προϋποθέσεις και οργανωτικής λειτουργίας που υπαγορεύουν η προηγούμενη εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και οι αποφάσεις των πανελλαδικών του σωμάτων”. Παράλληλα σημειώνει την ανάγκη λειτουργίας της Γραμματείας του συμμαχικού σχήματος, που όπως λέει “παρά τα προβλήματά της είναι το πιο αρμόδιο αντιπροσωπευτικό σώμα”. Τέλος επισημαίνει ότι πρέπει να βγουν άμεσα συμπεράσματα και “να τεθούν προς έγκριση στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σε εύλογο διάστημα”.
    Θετικά αποτιμά τις σχετικές συναντήσεις η ΚΕΔΑ. Ο Γ. Θεωνάς τονίζει ότι “η επιδίωξη ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου της ριζοσπαστικής αριστεράς αρχικά και στη συνέχεια με τη ριζοσπαστική οικολογία και δυνάμεις της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας στη βάση ενός ελάχιστου πολιτικού σχεδίου πρέπει να αποτελεί επιδίωξή μας”. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι “οφείλουμε όλοι μας να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της περιόδου”.
    Τέλος, μονολεκτικά σχολίασαν τη συνάντηση με την ηγεσία του ΣΥΝ στελέχη της ΚΟΕ. “Ίδωμεν” ήταν η απάντησή τους σε συνομιλία με την “Α”, για να προσθέσουν πως “η όποια συζήτηση πρέπει να ξεφύγει από τη λογική της εκλογικής συμμαχίας”.

    Πηγή:ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: