Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΞΙΚΟ- Δολοφονίες αγωνιζόμενων μαθητών



Κοχλάζει από οργή και πόνο η πόλη Τσιλπασίνγκο, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκερέρο του Μεξικού, από τις δολοφονίες δύο μαθητών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των μαθητών στο Escuela Normal Rural Ayotzinapa.
Κινητοποιήσεις που μετατράπηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας, ομοσπονδιακής και πολιτειακής, που έκαναν χρήση πραγματικών πυρών ενάντια στους μαθητές, όταν κατά τη διάρκεια της πορείας τους προσπάθησαν να μπλοκάρουν τον κόμβο Autopista del Sol στη νότια είσοδο της πόλης. Ως αποτέλεσμα δύο μαθητές έπεσαν νεκροί, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν και χτες οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι τουλάχιστον 40 αγνοούνται, ενώ πάνω από 20 έχουν συλληφθεί.

Αρχικά, οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τη δολοφονική τους επίθεση, ανακοινώνοντας ότι οι μαθητές είχαν όπλα, ότι «βρέθηκαν κάλυκες ΑΚ 47, όπλα που χρησιμοποιούν τα καρτέλ των ναρκωτικών και 8 χειροβομβίδες». Οι μαθητές, σύμφωνα με το CNN, αρνούνται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αστυνομίας, ενώ οργανώσεις σημείωναν ότι επιστρέφει το σκοτεινό παρελθόν της πολιτείας με τη βαριά ιστορία των εκτελέσεων συνδικαλιστών, διαδηλωτών και αγωνιστών. Εξάλλου, ο βρώμικος πόλεμος που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ενάντια στα καρτέλ ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.500 ανθρώπους, ενώ έχει γίνει το πρόσχημα για την κατατρομοκράτηση και την καταστολή του λαϊκού κινήματος.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ανχελ Αγκίρε Ελάδιο, για να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση και να κατευνάσει την οργή, ανακοίνωσε χτες, ημέρα της κηδείας των δύο μαθητών, ότι απέλυσε το Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας της πολιτείας.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: