Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.



Ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ανακοίνωση ύπαρξης σημαντικής ποσότητας υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «Αφροδίτη» που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η σημερινή μέρα, χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής, μπορεί δίκαια να χαρακτηριστεί ως ιστορική για την Κύπρο και το λαό μας στο σύνολο του. Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.
 
Η επιβεβαίωση ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντάσσει πλέον την Κύπρο στο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.
Πρωτίστως, όμως, διανοίγει καινούριους ορίζοντες και ευοίωνες προοπτικές για τον τόπο και το λαό μας.
Πολλαπλά αναμένεται να είναι τα οφέλη, στο οικονομικό, το πολιτικό και το γεωστρατηγικό επίπεδο, γεγονός το οποίο φυσιολογικά δημιουργεί συναισθήματα αισιοδοξίας και αυξημένης σιγουριάς και αυτοπεποίθησης για το μέλλον της Κύπρου.
 
Εκφράζουμε την ευχή και την ελπίδα, επιτέλους η Τουρκία να αποβάλει τον αρνητισμό και την αδιαλλαξία που τη διακρίνει και να πάψει να προκαλεί και να απειλεί, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια δημιουργική και εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, έχοντας τώρα ως πρόσθετο κίνητρο την ύπαρξη των υδρογονανθράκων, θα ανοίξει το δρόμο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού διανοίγοντας ταυτόχρονα προοπτικές μετατροπής της λεκάνης της Νοτιανατολικής Μεσογείου σε γέφυρα ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής μας.
 
Θεωρούμε ότι τα επόμενα βήματα αναφορικά με την ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου θα πρέπει να συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα μακριά από τις όποιες τυμπανοκρουσίες και λεονταρισμούς.
 
Πάνω απ΄ όλα η διαχείριση του φυσικού αερίου απαιτεί όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και μέσα σε πνεύμα ενότητας, συναίνεσης και συλλογικότητας να εργαστούμε από κοινού για μεγιστοποίηση των οφελών για την Κύπρο και το λαό μας.
 
Εκφράζουμε τέλος τα συγχαρητήρια μας σε όλους όσοι διαχρονικά εργάστηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα.
 
Ειδικότερα, θέλουμε για μια ακόμη φορά να επικροτήσουμε και να συγχαρούμε την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια για τους συνετούς, μεθοδικούς και επιδέξιους χειρισμούς της. Η οικοδόμηση ενός δικτύου συμμαχιών, η ενίσχυση των διεθνών και ευρωπαϊκών μας ερεισμάτων και η αξιοποίηση εμπλεκόμενων συμφερόντων δημιούργησαν μια ισχυρή ασπίδα θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία με τη σειρά της επέτρεψε να φτάσουμε στη σημερινή ιστορική για την Κύπρο ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: