Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

"Ξ" Πετρούπολης: Δεν πληρώνουμε χαράτσι!

Δεν πληρώνουμε το χαράτσι

Επιτροπές κατοίκων σε κάθε γειτονιά – οργάνωση και συντονισμός του αγώνα


Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το γνωστό χαράτσι, ήδη έφτασαν στα σπίτια μας. Κι ενώ στενάζουμε κάτω από την μνημονιακή μπότα, τα χτυπήματα δεν σταματούν. Η κυβέρνηση Παπαδήμου θέλει να συνεχίσει μέχρι την εξόντωση μας.

Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ. Γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ.

Ήδη γίνονται βήματα για να οργανωθεί ένα πραγματικά μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής του χαρατσιού. Η εξέλιξη αυτού του κινήματος είναι πολύ σημαντική. Γιατί η επιτυχία του θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα στην επίθεση της κυβέρνησης. Στόχος μας πρέπει να γίνει μια χειροπιαστή νίκη.

Δεν είμαστε μόνοι μας

Από την μέρα που ο δήμος Ν. Ιωνίας πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει ανοικτά τους δημότες του να μην πληρώσουν το χαράτσι και δεσμεύτηκε πως ο δήμος θα μπει μπροστά σε αυτό τον αγώνα για να υπερασπιστεί τους δημότες του, μια σειρά άλλοι δήμοι κινήθηκαν σε παρόμοιες πρωτοβουλίες. Όπως οι δήμοι Ελληνικού–Αργυρούπολης, Σαρωνικού, Ιλίου, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Βύρωνα, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Μεσολογγίου, Θέρμης, Μενεμένης κ.λ.π. Στον ίδιο δρόμο βαδίζουν και τοπικές ενώσεις ΕΛΜΕ ή ΔΟΕ, σωματεία εργαζομένων στους Δήμους κ.λ.π. Αλλά και συνελεύσεις κατοίκων σε γειτονιές όπως στο Ν. Κόσμο, Ν. Σμύρνη, Αμπελόκηποι, Πολύγωνο, Κ. Πατήσια κ.λ.π.

Και στην Πετρούπολη

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο με πρωτοβουλία του δημάρχου Θ. Κοτσαμπά, σύσκεψη για την από κοινού οργάνωση της πάλης ενάντια στο χαράτσι και στην Πετρούπολη. Αναφέρουμε από την ανακοίνωση της σύσκεψης στο σάιτ του δήμου:

«...ο Δήμος θα στηρίξει τόσο τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων και σωματείων τη προσεχή Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα, στην πλατεία  ”ΗΡΩ”, όσο και τη δημιουργία επιτροπών γειτονιάς που θα προκύψουν μέσα από τους φορείς. Τόνισε ότι όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι στη διάθεση των κατοίκων της πόλης, προσφέροντας σε όσους το επιθυμούν κάθε μορφή στήριξης. Διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους, ότι δε θα επιτρέψει τη διακοπή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους έχουν αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος ή άρνηση καταβολής του χαρατσιού...». Το τηλέφωνο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων είναι 213 2024475.

Τι κάνουμε

1. Δημιουργούμε παντού επιτροπές. Στην πολυκατοικία μας, στο δρόμο μας,  στη συνοικία μας. Στο Ίλιον, ήδη με πρωτοβουλία κατοίκων δημιουργήθηκαν επιτροπές γειτόνων σε 8 συνοικίες, με βδομαδιάτικες συσκέψεις, εκλεγμένες συντονιστικές επιτροπές, και βδομαδιάτικο πρόγραμμα δράσης.

2. Εξαντλούμε το χρονικό περιθώριο που έχουμε για να πληρώσουμε το λογαριασμό με το χαράτσι, για να χτυπήσουμε την κυβέρνηση εκεί που πονάει: στις εισπράξεις απ’ αυτό το μέτρο. Το περιθώριο μας είναι 40 μέρες από την έκδοση του λογαριασμού και άλλες 15 από την ειδοποίηση για την διακοπή της ΔΕΗ.

3. Πως πληρώνουμε μόνο την οφειλή μας στη ΔΕΗ και όχι το χαράτσι:
- Πάμε στο ΑΤΜ της τράπεζας που έχουμε λογαριασμό και κάρτα αναλήψεων. Βάζουμε την κάρτα. Επιλέγουμε: α) άλλες συναλλαγές β) πληρωμές ΔΕΚΟ γ) ΔΕΗ

- Πληκτρολογούμε τον 12ψηφιο κωδικό «ηλεκτρονικής συναλλαγής» και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό.  Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο χαράτσι (πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ) και πληκτρολογούμε το ποσό που απομένει.

- Παίρνουμε την απόδειξη και μαζί με φωτοτυπία του λογαριασμού και της ταυτότητας μας απευθυνόμαστε στο νομικό γραφείο του δήμου. Ταυτόχρονα εκεί που δημιουργούμε επιτροπές κατοίκων, τα συγκεντρώνουμε και σε επίπεδο γειτονιάς.

4. Βάζουμε λουκέτα στα ντουλάπια που είναι οι μετρητές της ΔΕΗ. Στις πολυκατοικίες το ρεύμα κόβεται από τον μετρητή. Στις μονοκατοικίες από την κολώνα, αλλά αυτό είναι δύσκολο γιατί χρειάζεται γερανός με καλάθι. Σε κάθε περίπτωση κινητοποιούμε γνωστούς, φίλους, γείτονες και την επιτροπή για διαμαρτυρία και αποτροπή της διακοπής του ρεύματος.

5. Ακόμα κι αν καταφέρουν να μας κόψουν το ρεύμα, δουλειά της επιτροπής κατοίκων είναι η συνεργασία με εθελοντές ηλεκτρολόγους για να επανασυνδέσουν το ρεύμα.

6. Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να περάσει το χαράτσι. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Η δύναμη μας είναι οι αριθμοί μας. Αν 1-2 εκατομμύρια νοικοκυριά και μικρομάγαζα αρνηθούμε το χαράτσι, τότε θα είναι αδύνατο να μας βυθίσουν στο σκοτάδι. Γιατί θα ξέρουν πως εμείς θα τους βυθίσουμε στα τάρταρα.

7. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και αυτο-οργανώνομαστε οι ίδιοι. Μοιράζουμε προκηρύξεις στη γειτονιά μας, στη λαϊκή, στα μαγαζιά. Καλούμε συσκέψεις σε ανοικτούς χώρους ή στα σπίτια μας. Απευθυνόμαστε σε κάθε σωματείο, ενώσεις γονέων, φορείς. Οργανώνουμε βδομαδιάτικο πρόγραμμα δράσης, με τοπικές ή διατοπικές πορείες μαζί με διπλανούς δήμους. Απευθύνουμε κάλεσμα τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να αρνηθούν να μας βυθίσουν στο σκοτάδι.

8. Συντονιζόμαστε με τις επιτροπές κατοίκων σε άλλους δήμους. Και βάζουμε σαν στόχο πανελλαδικές μέρες δράσης. Αλλά και τοπικά μεγάλα γεγονότα, όπως να κλείσουν και να παραλύσουν τα πάντα για μια μέρα (σχολεία, μαγαζιά, υπηρεσίες κ.λ.π.).

9. Απαιτούμε από τις μαζικές δυνάμεις της Αριστεράς και τα μαχητικά συνδικάτα να μπούνε ουσιαστικά μπροστά και να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να χτιστεί το κίνημα. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και όλοι οι δημόσιοι εκπρόσωποι τους, οφείλουν να καλέσουν με καθαρό τρόπο τον κόσμο να μην πληρώσει το χαράτσι και να αναπτύξουν μαχητικές πρωτοβουλίες.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ – Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
www.xekinima.orgxekinima@hotmail.com  τηλ. 6972426166  ή  6932253326 

Δεν υπάρχουν σχόλια: