Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»: Εντείνει τους εκβιασμούς η εργοδοσία.


Καταγγελία της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του ΕΚ Λάρισας

Σε σωρεία εκβιαστικών πρακτικών και παρεμβάσεων για τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού των εργαζομένων προχωρά η εργοδοσία της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», στη Λάρισα που, όπως η «ΤΥΡΑΣ» στα Τρίκαλα και η «ΡΟΔΟΠΗ» στην Ξάνθη, αλλά και άλλες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, ανήκουν στους αδελφούς Σαράντη.
Αυτό κατήγγειλαν, σε χτεσινή τριμερή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λάρισας, οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος και Ποτών και του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας,υπογραμμίζοντας ότι η εργοδοσία με την απειλή της απόλυσης έστησε Ενωση Προσώπων προκειμένου να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση, έχοντας σκοπό τη ραγδαία μείωση των μισθών.

Οι Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, Κ. Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και Π. Λιόλιος, πρόεδρος του Συνδικάτου, σημείωσαν ότι αυτά γίνονται τη στιγμή που η επιχείρηση - με την τεράστια συμβολή των εργαζομένων της - αποκομίζει υψηλή κερδοφορία, όπως κάθε χρονιά, που σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την «ωμή» παρέμβασή της στην ίδρυση συνδικαλιστικής οργάνωσης με σκοπό να παρακάμψει το κλαδικό σωματείο και να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση μόνοι τους, χωρίς τους εργαζόμενους. Προκειμένου δε να επιτύχει το σκοπό της δε δίστασε - παραβιάζοντας κατάφωρα την εργατική νομοθεσία - να επιστρατεύσει τα διευθυντικά της στελέχη για να συγκεντρώσουν υπογραφές με το «πιστόλι στον κρόταφο» και να ορίσουν ως εκπροσώπους (ο κ. Κυριτσόπουλος Αθανάσιος, ένας εκ των δύο εκπροσώπων της Ενωσης Προσώπων είναι ο προϊστάμενος Λογιστηρίου της επιχείρησης), για να υπογράψουν από κοινού τη μείωση των μισθών από 10% έως 30%, όπως τους ανακοίνωσαν. Την ίδια τακτική ακριβώς εφάρμοσαν και στις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου τους «ΤΥΡΑΣ» - «ΡΟΔΟΠΗ».
Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων απαίτησαν από την επιχείρηση να σταματήσει τις εκβιαστικές πρακτικές, να άρει τις ανωτέρω βλαπτικές, για τους εργαζόμενους, ενέργειές της διατυπώνοντας πρόταση να συνεχίσει να τους απασχολεί με τους ίδιους όρους εργασίας και αμοιβής όπως απασχολούνται μέχρι σήμερα.
Η πληρεξούσια δικηγόρος της επιχείρησης - παρών στην τριμερή ήταν ο διευθυντής της «ΟΛΥΜΠΟΣ» - επιχειρώντας να εμφανίσει την εργοδοσία σαν ανήξερη και αμέτοχη, ισχυρίστηκε ότι «η επιχείρηση ουδεμία ανάμειξη είχε στη σύσκεψη της συνδικαλιστικής οργάνωσης με τη μορφή της Ενωσης Προσώπων», ενώ υποστήριξε πως «η οικονομική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα τη χώρα μας και η έντασή της καθιστά αναγκαία την οικονομική προσαρμογή της εταιρείας στις συνθήκες της αγοράς, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας».
Ο εκτελών χρέη «συμφιλιωτή», υπάλληλος του Τμήματος Επιθεώρησης, αρκέστηκε να συστήσει στην εργοδοτική πλευρά «να τηρεί πιστά και να εφαρμόζει τις ισχύουσες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας...».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: