Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Έρχεται νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις

Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις σε παροχές και επιδόματα φέρνουν οι νόμοι του υπουργείου Εργασίας.
Με την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών του υπουργείου Εργασίας, εκτιμάται ότι θα επιβληθούν νέες περικοπές έως 40% στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2012. Οι νέες περικοπές θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών για τα ειδικά ταμεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, καθώς και του ΙΚΑ.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης έχει αναφέρει ότι κανένα Ταμείο με ελλείμματα δεν θα καταβάλει επικουρική σύνταξη που θα υπερβαίνει το 20% του συντάξιμου μισθού.

Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος του Δημοσίου που ασφαλίζεται στο ΤΕΑΔΥ, λαμβάνει επικουρική σύνταξη 330 ευρώ, όταν υπάλληλος στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ λαμβάνει 600 ευρώ.

Παράλληλα, τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες» τρύπες των Ταμείων έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και αναμένεται από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε νέες αλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να εξετάζει:
• Αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που θα κυμανθεί από 6 μήνες έως 3 χρόνια.

• Αύξηση των πλασματικών ετών από 4 σε 5 που χρειάζεται να εξαγοράσει ο ασφαλισμένος, προκειμένου να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012.

• Επιβολή νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

• Μειώσεις στα εφάπαξ των συνταξιούχων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα με στόχο οι εισφορές να αντιστοιχούν στις παροχές.

• Αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ αρχής γενομένης από το 2012.

• Επιβολή αυστηρότερων εισοδηματικών και ασφαλιστικών προϋποθέσεων για τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και προνοιακών παροχών, όπως της Εργατικής Εστίας.

• Αύξηση του αριθμού των ημερομισθίων που απαιτούνται για την επιδότηση των ανέργων από τον ΟΑΕΔ, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των επιδοτούμενων.


ΠΗΓΗ: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: