Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Χριστούγεννα με καταλήψεις


Οι χριστουγεννιάτικες αγορές και ο καταναλωτισμός μπαίνουν στο στόχαστρο του αμερικανικού κινήματος των αγανακτισμένων. Από το Σιάτλ μέχρι το Λονγκ Άιλαντ, ακτιβιστές σχεδιάζουν μια σειρά δράσεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οπότε ξεκινά και επισήμως η περίοδος για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πορείες και καθιστικές διαμαρτυρίες σε εμπορικά κέντρα, να δημιουργήσουν εναλλακτικά καταστήματα, όπου θα ανταλλάσσουν χρησιμοποιημένα προϊόντα, θέλοντας να δώσουν ένα μήνυμα κατά του καταναλωτισμού. Οπως εξήγησαν, οι κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν ως τις 25 Δεκεμβρίου.

Στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, διαδηλωτές από το Σιάτλ, την πόλη Τακόμα, το Μπέλιγχαμ και το Έβερετ σχεδιάζαν να πραγματοποιήσουν χθες συγκέντρωση έξω από πολυκατάστημα Wal-Mart στην πόλη Ρέντον. Παρόμοια κινητοποίηση σχεδιάζεται στη Νέα Υόρκη, σε κατάστημα όπου εργαζόμενος πέθανε πριν από τρία χρόνια, όταν καταπατήθηκε από καταναλωτές που έτρεχαν να αγοράσουν τηλεοράσεις και άλλες συσκευές.

Σχεδιάζονται, όμως, και μικρότερης έκτασης δράσεις. Ακτιβιστές στο Αϊντάχο σχεδιάζουν να φορέσουν στολές ζόμπι και να κάνουν βόλτα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα. "Ο υπερκαταναλωτισμός προκάλεσε αυτό το χάλι και την οικονομική κρίση" δήλωσε η Ντάνα Μπαλίτκι, εκπρόσωπος των διαδηλωτών "Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ". "Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να νοιαστεί ο κόσμος για τη χώρα, να συγκεντρωθεί στο πώς μπορούμε να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο, να ανακατευθύνουμε τους πόρους μας και να συνδεθούμε καλύτερα ο ένας με τον άλλο" πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ-ΑΥΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: