Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΑ :Τεράστιος πλούτος φεύγει από τη χώρα.



Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ένα ποσό 3,17 τρισ. δολαρίων, ισοδύναμο με 10 προϋπολογισμούς της Ρωσίας, ή το 27% του ΑΕΠ διέρρευσε στο εξωτερικό. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Μαράτ Μούσιν, οικονομολόγος, καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, μελετώντας μαζί με τους φοιτητές και τους συναδέλφους του στοιχεία για πάνω από 1 εκατομμύριο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
Ωστόσο, το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο, που δείχνει τα επίπεδα της κερδοφορίας του ρωσικού κεφαλαίου και τον πλούτο που συσσωρεύουν οι Ρώσοι καπιταλιστές πέρα από τα σύνορα της χώρας τους, δεν είναι το μοναδικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, διαφάνηκαν στοιχεία οικονομικών καταχρήσεων και παρανομιών σε πάνω από 738 χιλιάδες εταιρείες, που ερευνήθηκαν. Ο οικονομολόγος σημειώνει πως αν οι αρχές εφάρμοζαν τους νόμους, όπως έγινε στην περίπτωση της εταιρείας Yukos, τότε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων θα έπρεπε να είχαν καταδικαστεί από 5 έως και 10 χρόνια φυλάκιση. Ο Μούσιν υποστήριξε πως μόνο στις 500 χιλιάδες εταιρείες που ερεύνησε δε βρέθηκαν στοιχεία καταχρήσεων.
Ο οικονομολόγος υποστήριξε ακόμη πως το 1/3 των δημόσιων ιδρυμάτων συμμετέχει σε αμφισβητούμενες χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Οι επιχειρηματίες με τη δωροδοκία υψηλόβαθμων αξιωματούχων καταφέρνουν να πάρουν περισσότερα δημόσια έργα.
Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις στις 4 Μαρτίου του 2012 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, όπως αποφάσισε χτες η άνω βουλή της χώρας, ανοίγοντας παράλληλα και την προεκλογική καμπάνια. Ο σημερινός πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρείται «φαβορί» για το αξίωμα του Προέδρου.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το κόμμα του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των προσεχών βουλευτικών εκλογών στις 4 Δεκέμβρη. Οπως μετέδωσε η δημοσκόπηση της εταιρείας «Levada Center» η «Ενωμένη Ρωσία» θα εξασφαλίσει περίπου 252 με 253 έδρες στην Κάτω Βουλή των 450 εδρών - από 315 που κατέχει σήμερα. Η δημοσκόπηση προέβλεψε πως δεύτερη θέση θα καταλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με περίπου 94 έδρες, ενώ ακολουθεί το εθνικιστικό «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (LDPR) με 57 έδρες και το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» με 44 έδρες.


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: