Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα μετά τη συνάντηση με τον Λ. Παπάδημο.



Τα θέματα τα οποία απασχολούν και το ΚΚΕ και τον πρωθυπουργό είναι πολύ μεγάλα. Μας έκανε μια αναλυτική ενημέρωση γύρω από την πορεία του ελληνικού χρέους και γύρω από τις εξελίξεις στην ΕΕ, ύστερα και από το ταξίδι που έκανε. Αλλά και εμείς βρήκαμε την ευκαιρία, γιατί και ο κ. Παπαδήμος δεν ήταν πάντα μέσα στην Ελλάδα, δεν είχε την πολιτική αρμοδιότητα εν πάση περιπτώσει, να του εξηγήσουμε πολύ αναλυτικά τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω σε όλα αυτά τα θέματα.
Να ξέρει πολύ καλά τι λέμε. Μας ενδιέφερε και να ξέρει πού διαφωνούμε γιατί ξέρετε η διαφωνία με την κυβερνητική πολιτική δεν είναι στα σημεία, στις τακτικές, στους ελιγμούς, στο πώς χειρίζεται η κυβέρνηση το ένα ή το άλλο θέμα. Είναι εφ' όλης της ύλης. Είναι πάνω στη γενική πολιτική γραμμή, πάνω στην στρατηγική. Μια που είμαστε εδώ, να σας πω ένα δυο πράγματα που είπαμε στον πρωθυπουργό εκ μέρους του Κόμματος.

Εμείς θεωρούμε ότι τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στην ευρωζώνη. Και τώρα οι μύθοι έπεσαν. Αυτό που γίνεται, πριν λίγα χρόνια φαινόταν αδιανόητο. Ένα από τα σενάρια τα οποία συζητιούνται είναι η διαίρεση της ευρωζώνης σε τμήματα. Για την Ελλάδα, αν προχωρήσει αυτό, αλλά και οποιοδήποτε άλλο σενάριο - παραλλαγή θα έχουμε ένα ευρώ εσωτερικά υποτιμημένο, πράγμα που θα απαξιώσει πλήρως μισθούς, συντάξεις, τις λαϊκές αποταμιεύσεις, τα σπίτια που έχουμε και ζούμε και πληρώνουμε τα χαράτσια, θα πωληθούν μπιτ παρά αυτά που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν και που εμείς είμαστε αντίθετοι. Από την άλλη θα διαμορφώσουν και μια τιμή του ευρώ το ΔΝΤ και η ΕΕ για τους πιστωτές που αυτοί θα χάσουν πολύ λιγότερα. Δηλαδή δεν είναι το ζήτημα ευρώ ή δραχμή. Όποιος χειρισμός γίνει, είτε έξωση από την ευρωζώνη, είτε έξωση από την ΕΕ, κάτι που φαίνεται και αναπόφευκτο, το ζήτημα είναι τι θα σημάνει για το λαό.
Εμείς λοιπόν έχουμε το εξής τρίπτυχο: Αποδέσμευση, κοινωνικοποίηση και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία. Αποδέσμευση χωρίς κοινωνικοποίηση θα είναι για το λαό δράμα. Κοινωνικοποίηση χωρίς αποδέσμευση είναι αδιανόητο να γίνει. Επομένως η διαφορά μας με την κυβέρνηση είναι πολύ ουσιαστική και πολύ βαθιά και πρέπει  ο λαός να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να κάνει την επιλογή του. Καταρχήν ως πολιτική επιλογή και βεβαίως ως πολιτική δράσης. Αυτά τώρα, να βγούμε από το ευρώ, να πάμε στη δραχμή, να μας κάνει δάνειο η ΕΚΤ με αυτό το ποσοστό ή με το άλλο ποσοστό, όλα τα δάνεια θα τα πληρώσει ο λαός διπλά και τριπλά στην πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: