Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Τελεσίγραφο Μέρκελ - Σαρκοζί: «Αποφασίστε εάν θέλετε να μείνετε στο ευρώ»


Αν υπάρξει δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα θα πρέπει να είναι «ναι ή όχι» στην Ευρωζώνη, υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ στην κοινή της δήλωση με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. «Το θέμα είναι κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να μείνει στην ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί. 
Οι τόνοι που χρησιμοποίησαν και οι δύο ηγέτες ήταν αυστηροί, καθώς διεμήνυσαν πως οι Ελληνες θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, τονίζοντας πως υπάρχουν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι χώρες της Ευρωζώνης.

Η κ. Μέρκελ, υποστήριξε ότι θέλουμε ένα δυνατό ευρώ με ή χωρίς την Ελλάδα. Μάλιστα, η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν ενημερώθηκαν για την απόφαση Παπανδρέου περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι εάν υπάρξει δημοψήφισμα, θα πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα θα πρέπει να είναι: «Ναι» ή «όχι» στην ευρωζώνη. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα, αφού οι αρχές στις οποίες είναι δομημένη η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η αλληλεγγύη και πίστη.
«Δεν θέλουμε να καταστραφεί το ευρώ. Θέλουμε να συνεχιστεί η Ευρώπη με τους Έλληνες φίλους μας αλλά υπάρχουν κανόνες που σχετίζονται με την αλληλεγγύη» τόνισε ο κ. Σαρκοζί.

Παράλληλα, ο κ. Σαρκοζί υποστήξε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να είναι στην ευρωζώνη ή όχι.  
Και οι δύο ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο εάν το δημοψήφισμα θα επικυρώσει την δανειακή σύμβαση. 

Πηγή:www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: