Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στον Real FM.


•    Ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να συρθεί τελικά σε κάλπες, διότι έχει την αίσθηση ότι αυτός είναι ο τελευταίος εκβιασμός με τον οποίο θα συνεχίσει να κυβερνά, όπως κυβερνά δυο χρόνια τώρα με μια σειρά από εκβιασμούς
•    Εμείς ήμασταν πρώτοι που θέσαμε το ζήτημα του δημοψηφίσματος, στην ώρα του, όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε εν κρυπτώ να οδηγήσει τη χώρα σε αυτήν την πολύ μεγάλη εθνική περιπέτεια και μας είπαν όχι.
•    Όποια κάλπη και αν στήσει πρώτη ο κ. Παπανδρέου θα εισπράξει τη λαϊκή οργή, αλλά και τη λαϊκή απαίτηση για αλλαγή πορείας.

•    Εμείς θα αντιμετωπίσουμε το δημοψήφισμα  ως μια ιστορική ευκαιρία προκειμένου ο λαός μας να ανοίξει δρόμους ανατροπής και ελπίδας και για λογαριασμό των άλλων λαών της Ευρώπης. Διότι το συντριπτικό ΟΧΙ στη δανειακή σύμβαση από τον ελληνικό λαό θα αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία προκειμένου όχι  μονάχα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να σωθούν από τη χρεοκοπία που μας οδηγεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αλλά θα είναι και σωτηρία για τους άλλους λαούς.
•    Ανάγκη συμπόρευσης όλων των δυνάμεων που από αριστερή προοδευτική σκοπιά αντιτίθενται σε αυτήν την λαίλαπα του μνημονίου και της πολιτικής της λιτότητας που ασκείται εδώ και δυο χρόνια στη χώρα μας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα πλειοψηφία, ένας νέος συνασπισμός εξουσίας που θα βγάλει τη χώρα από τη λαίλαπα του μνημονίου, θα μας οδηγήσει σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση,θα προασπίσει τους μισθούς,τις συντάξεις  και την κοινωνική συνοχή.
****************************
-    Θα ήθελα να μας πείτε ποια είναι η θέση του κόμματός σας σχετικά με το δημοψήφισμα…
Ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να συρθεί τελικά σε κάλπες. Βεβαίως αναγκάζεται όχι από πεποίθηση ότι είναι απαραίτητη η λαϊκή ετυμηγορία και από υιοθέτηση της δικής μας προτροπής, ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση στην πολιτική του. Αναγκάζεται διότι έχει την αίσθηση ότι αυτός είναι ο τελευταίος εκβιασμός με τον οποίο θα συνεχίσει να κυβερνά, όπως κυβερνά δυο χρόνια τώρα με μια σειρά από εκβιασμούς.  Σωστά αναφέρατε ότι εμείς ήμασταν πρώτοι στην ώρα του όταν θέσαμε το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Δηλαδή πότε; Θυμάστε; Όταν μπήκαμε στο ΔΝΤ. Όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε εν κρυπτώ να οδηγήσει τη χώρα σε αυτήν την πολύ μεγάλη εθνική περιπέτεια και τότε ζητήσαμε δημοψήφισμα και μας είπαν όχι.
-    Ξέρετε αυτήν την ερώτηση ακριβώς έκανα στον κ. Κουκουλόπουλο πριν από λίγο. Γιατί δηλαδή δεν ερωτήθηκε ο ελληνικός λαός όταν αποφάσιζε η κυβέρνηση να μας βάλει στο ΔΝΤ. Και η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι τότε δεν επρόκειτο για απόφαση η οποία θα δέσμευε τη χώρα πέραν της θητείας της κυβέρνησης, ενώ η παρούσα δανειακή σύμβαση αφορά την επόμενη δεκαετία.
Αυτή είναι μια εύκολη απάντηση και  μια αδύναμη απάντηση. Διότι ούτε τότε ερωτήθηκε ο ελληνικός λαός, ούτε η πρώτη δανειακή σύμβαση έχει έρθει καν προς έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο, ούτε η υπερψήφιση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου ετέθησαν στην κρίση του ελληνικού λαού, ούτε και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ετέθησαν στην κρίση του ελληνικού λαού και ούτε καν σκέφτηκαν ότι χρειάζεται διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
-    Γιατί τότε δεν χρειάζεται τώρα δημοψήφισμα;
Εγώ θα σας απαντήσω χωρίς περιστροφές. Όποια κάλπη και αν στήσει πρώτη ο κ. Παπανδρέου θα εισπράξει τη λαϊκή οργή, αλλά και τη λαϊκή απαίτηση για αλλαγή πορείας. Σας απαντώ πολύ καθαρά. Το δημοψήφισμα εμάς δεν μας τρομάζει. Παρ’ όλο που είναι τρομακτικός ο κυνισμός, η χυδαιότητα και η ανευθυνότητα με την οποία ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από εκβιαστικά διλλήματα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Αλλά, αν φτάσουμε ως εκεί, τότε εμείς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση  ως μια ιστορική ευκαιρία προκειμένου ο λαός μας να ανοίξει δρόμους ανατροπής και ελπίδας και για λογαριασμό των άλλων λαών της Ευρώπης. Διότι το συντριπτικό ΟΧΙ στη δανειακή σύμβαση από τον ελληνικό λαό θα αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία προκειμένου όχι  μονάχα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να σωθούν από τη χρεοκοπία που μας οδηγεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αλλά θα είναι και σωτηρία για τους άλλους λαούς.
-    Εξηγήστε το λίγο πως θα γίνει αφού προηγουμένως θα έχουμε χρεοκοπήσει εμείς οι ίδιοι. τι να τον κάνουμε να τον ανοίξουμε τον δρόμο όταν θα έχουμε υποστεί πρώτοι τη χρεοκοπία.
Έχουμε ήδη χρεοκοπήσει αυτά τα δυο χρόνια με τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας και τις διαδοχικές αποφάσεις….και θα συμφωνήσω μαζί σας.
-    Δεν εννοώ αυτό. Εννοώ ότι αν είναι απορριπτική η απόφαση του ελληνικού λαού για τη δανειακή σύμβαση τότε και πρακτικώς θα χρεοκοπήσουμε ή όχι;
Όχι. Το αντίθετο θα συμβεί και σας παραπέμπω σε μια σειρά από δημοψηφίσματα που έγιναν σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπου πάλι είχαν τεθεί με διλληματικό τρόπο, και το ευρωσύνταγμα στη Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Συνθήκη στην Ιρλανδία, όπου οι απαντήσεις των λαών, και του ιρλανδικού και του γαλλικού, ήταν αρνητικές, αλλά παρ’ όλα αυτά και παρά τα εκβιαστικά διλλήματα και τους εκβιασμούς περί διάλυσης της Ευρώπης δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Σας απαντώ λέγοντάς σας ότι και στην Ισλανδία έγινε, βεβαίως δεν είναι χώρα της ΕΕ αλλά μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου με εκβιαστικό τρόπο ετέθη ένα δίλλημα: δεχόμαστε αυτό το αυστηρό μνημόνιο που επιβάλλουν οι δανειστές επειδή χρεοκόπησαν οι τράπεζες προκειμένου να ξεπληρώσει ο ισλανδικός λαός τις τράπεζες ή όχι; Και τότε είχαν βγει όλοι τρομαγμένοι και έλεγαν ότι θα έρθουν λιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί στην Ισλανδία αν ο λαός απαντήσει ΟΧΙ και απάντησε με 80% ΟΧΙ και αυτό που έγινε την επόμενη μέρα ήταν οι εκβιαστές πιστωτές να ξανακάτσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους. Σας λέω λοιπόν ότι εμείς δεν το φοβόμαστε το δημοψήφισμα  και ίσα ίσα πιστεύουμε ότι θα είναι μια ιστορική ευκαιρία για το  λαό μας προκειμένου να διαμορφώσει στην πράξη μια μεγάλη πλειοψηφία που θα πει ΟΧΙ στην υποτέλεια, ΟΧΙ στην υποταγή. Παρ’ όλα αυτά, όμως, δεν παραγνωρίζουμε ότι στόχος του κ. Παπανδρέου δεν είναι να βάλει μπροστά το λαό, άλλα στόχος του είναι να φέρει ένα νέο εκβιασμό μπροστά στο λαό και εμείς είμαστε βέβαιοι ότι όποιος και αν είναι ο στόχος του, όσο και να εκβιάσει δεν θα πιάσουν πια αυτοί οι εκβιασμοί.
-    Πιστεύετε ότι η πιο καθαρή λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες;
Βεβαίως. Και σ’ αυτό επιμένουμε αλλά με ρωτήσατε για το δημοψήφισμα και σας απάντησα καθαρά. Το γάντι θα το σηκώσουμε, αλλά θα αγωνιστούμε για να διαμορφωθεί μια συντριπτική πλειοψηφία που θα τρομάξει και την εγχώρια διαπλοκή που είναι και τώρα τρομαγμένη με αυτά που κάνει χωρίς να συνεννοείται μαζί της ο κ. Παπανδρέου που έχει βγει στα κεραμίδια, αλλά και την ευρωπαϊκή διαπλοκή.
-    Ακριβώς αυτό που λέτε εσείς, με έναν άλλο τρόπο το επικαλείται και ο πρωθυπουργός και λέει ότι τα συμφέροντα τον πολεμούν τώρα.
Δεν έχει ούτε την ηθική υπεροχή, αλλά ούτε και τη στοιχειώδη σοβαρότητα ο κ. Παπανδρέου να επικαλείται μετά από δυο χρόνια συμπόρευσης με αυτές τις δυνάμεις και μετά από δυο χρόνια συμπόρευσης με τους τραπεζίτες που τους έχει δώσει πάνω από 110δις εγγυήσεις όταν αποφάσιζε περικοπές και χαράτσια στον ελληνικό λαό, όταν συμπορεύτηκε με τη διαπλοκή και τους καναλάρχες και τους εκδότες επί δυο χρόνια, τώρα προκειμένου να επιλέξει μια ηρωική έξοδο και μια ηρωική διαφυγή προσπαθεί να πείσει ότι είναι απέναντί τους.
-    Επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα σας θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο με τα ποσοστά τα οποία δείχνουν την απήχησή του στον ελληνικό λαό ποια θα είναι δική σας στάση την επομένη των εκλογών. Θέλω να πως δηλαδή αν θα είστε πρόθυμοι να συμπράξετε με άλλες δυνάμεις και με ποιες δυνάμεις για να κυβερνηθεί η χώρα. 
Εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε διατυπώσει  μια σαφή πρόταση για την ανάγκη συμπόρευσης όλων των δυνάμεων που από αριστερή προοδευτική σκοπιά αντιτίθενται σε αυτήν την λαίλαπα του μνημονίου και της πολιτικής της λιτότητας που ασκείται εδώ και δυο χρόνια στη χώρα μας. Και έχουμε ζητήσει τη συμπόρευση και την προγραμματική διερεύνηση συμπτώσεων προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα πλειοψηφία, ένας νέος συνασπισμός εξουσίας που θα βγάλει τη χώρα από την λαίλαπα του μνημονίου, θα μας οδηγήσει σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση,θα προασπίσει τους μισθούς,τις συντάξεις  και την κοινωνική συνοχή.
-  Να μιλήσουμε λίγο πρακτικά κ. πρόεδρε, γιατί ακούγονται  θεωρητικά όλα αυτά. Το αριστερή καταλαβαίνουμε ότι δεν επαρκεί, το προοδευτική όμως  θα μπορούσε να συμπεριλάβει κάποια άλλη δύναμη από τις δύο μεγάλες, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ;
Κ. Παπαδόπουλε, οι ηγεσίες σήμερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα του τόπου. Όχι μόνο γιατί έχουν  τεράστιες ευθύνες  για την κατάντια που έχουμε οδηγηθεί ως χώρα και ως λαός , διότι εξαιτίας της δικής τους διακυβέρνησης για 37 συναπτά έτη  η χώρα έχει οδηγηθεί εδώ που έχει οδηγηθεί, αλλά και γιατί έχουν ανυπέρβλητες δεσμεύσεις με κέντρα οικονομικής εξουσίας  που δεν μπορούν να διαρρήξουν.
-    Προσέξτε όμως, αποκλείετε το ΠΑΣΟΚ, αποκλείετε τη ΝΔ, προφανώς αποκλείετε το ΛΑΟΣ, με ποιον θα κάνετε;
Σας λέω λοιπόν, ότι σε περιόδους ιστορικής τομής, δημιουργούνται ασυνέχειες στη γραμμική εξέλιξη της πολιτικής, κοινωνικής και της οικονομικής ζωής . Επειδή, επί 37 συναπτά έτη, είχαμε την εναλλαγή των δύο κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου, μετά από αυτή την ιστορική κρίση δε σημαίνει ότι θα έχουμε πάλι τα ίδια κόμματα και τις ίδιες ηγεσίες. Σας λέω λοιπόν, ότι υπάρχει μια τεράστια κοινωνική βάση που είναι η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, που είναι σήμερα ανάστατη, που δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της σε αυτό το  κόμμα του μνημονίου, σας λέω ότι υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στην κάλπη της ΝΔ τις προηγούμενες εκλογές  και που δεν προσδιορίζουν τον εαυτό τους στην ίδια λογική του παρελθόντος  στις διαχωριστικές γραμμές δεξιάς και αντιδεξιάς, όταν το κρίσιμο δίλλημα για την κοινωνία σήμερα είναι η σωτηρία της κοινωνίας και του λαού, ή η συνέχιση της υποτέλειας και η απώλεια εθνικής κυριαρχίας  και αυτονομίας και σας λέω και ένα τελευταίο πολύ σημαντικό. Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, διότι έβγαλε μια ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα έθετε διαχωριστικές γραμμές προς την άλλη αριστερά, λέγοντας  ότι αυτό που μας χωρίζει είναι το ζήτημα της αποδέσμευσης  από την ΕΕ και άρα δεν μπορούμε να βρεθούμε σε κοινές κάλπες και σε κοινούς αγώνες, η οποία ανακοίνωση του λέει ότι εάν υπάρξει δημοψήφισμα, πρέπει όλοι να βρεθούμε στο ΟΧΙ ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή δε συμφωνούμε με το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και λέει και κάτι ακόμα, ότι το θέμα ευρώ ή δραχμή  είναι αποπροσανατολιστικό για τον ελληνικό λαό, δηλαδή λέει επιτέλους και το ΚΚΕ αυτά που λέμε εμείς εδώ και ένα χρόνο.
-    Να σας δω να συμπορεύεστε και θα είναι πράγματι ιστορικό.
Εάν υπάρξει δημοψήφισμα, ντε φάκτο θα συμπορευτούμε σε μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς. Αν δεν υπάρξει δημοψήφισμα και υπάρξει κάλπη τότε ναι , θα πάμε να δώσουμε τη μάχη για να δημιουργήσουμε νέους συσχετισμούς  για τη μεγάλη ανατροπή.  

1 σχόλιο:

thanosAIAS είπε...

Αστα τα πούστικα και λέγε ..

ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ????

Δε σε ρωτάει αν θες τη δανειακή σύμβαση..

απλά πράγματα, ΜΗΝ υπεκφεύγεις!

ΛΕΓΕ ΤΩΡΑ ΕΥΡΩΛΑΓΝΕ, ΔΕΚΑΝΙΚΙ του συστήματος, ΠΑΣΟΚ wannabe!!!