Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Σε εγρήγορση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Από το TOPONTIKI.GR


Ιδιαίτερα πυκνές είναι πλέον οι διεργασίες και ζυμώσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις που όλα δείχνουν πως επιταχύνονται εξαιτίας και της διόγκωσης της κοινωνικής αναταραχής. Τα ηγετικά στελέχη του σχήματος πραγματοποιούν συναντήσεις με όλους τους χώρους στους οποίους έχουν απευθύνει έκκληση συνεργασίας και υπάρχει γραμμή επικοινωνίας. Κι ενώ πολλαπλασιάζονται οι φήμες και οι «ενδείξεις» για συνεργασία με συγκεκριμένα πρόσωπα και σε εκλογικό επίπεδο, τα πράγματα φαίνονται ιδιαιτέρως ρευστά και ασταθή. Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά μεν με όλους, αλλά οι σχετικές διεργασίες δεν έχουν την ανάλογη ταχύτητα και προσκρούουν σε διάφορα εμπόδια.

Το σίγουρο είναι πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία κινητικότητα που υποδηλώνει μία εκλογική προετοιμασία με επιδίωξη την αποτύπωση των όποιων «συμμαχιών» έχουν τελικώς αποκρυσταλλωθεί, και ταυτόχρονα είναι προσανατολισμένη στην επαφή με τις ευρείες κοινωνικές αντιδράσεις και τη στήριξή τους.
Εξάλλου, το μήνυμα που εκπέμπει επισήμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως την ώρα που κάποιοι απεργάζονται σενάρια «οριακής εκτροπής» σε βάρος του λαού και της δημοκρατίας, αυτό που προέχει είναι να οδηγηθούμε σε ομαλή πολιτική λύση με τον λαϊκό παράγοντα στο προσκήνιο, ο οποίος με μαζικούς αγώνες θα ανοίξει τον δρόμο προς τις εκλογές και την εναλλακτική πολιτική διέξοδο.
Επικίνδυνοι
Μάλιστα ο Τσίπρας έκανε εκτεταμένη αναφορά στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η εφημερίδα «Αυγή» την περασμένη Παρασκευή με θέμα «Η Δημοκρατία σε κρίση». Σημείωσε δηλαδή ότι την ώρα που το «καθεστώς» πέφτει συμπαρασύροντας ολόκληρη τη χώρα, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο. «Εν ονόματι της έκτακτης ανάγκης», σημείωσε, «επιτελεία συσκέπτονται και αναζητούν τρόπους για το πώς θα εξακολουθήσει να κυβερνάται ο τόπος από μια κυβέρνηση που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση». Δυο μέρες μετά, το κείμενο των τριών υπουργών επέτεινε τους σχετικούς συνειρμούς. Όπως σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «η επιστολή των τριών εντάσσεται φανερά στην προσπάθεια ανασύνταξης του μνημονιακού μπλοκ, όπως αυτή επιχειρείται έντονα τις τελευταίες μέρες με μπροστάρηδες την κ. Μπακογιάννη, τον κ. Καρατζαφέρη, καθώς και εξωθεσμικών παραγόντων και διάφορων ΜΜΕ».
Από την άλλη, όσον αφορά το μέτωπο των συμμαχιών σε συνδικαλιστικό επίπεδο, ο Τσίπρας και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, βρέθηκαν έξω από το μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ την περασμένη Τετάρτη που οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ πραγματοποίησαν κατάληψη, ενώ την Παρασκευή ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Τσίπρας κάλεσε σε «ειρηνικό ξεσηκωμό» μέχρις ότου να καταλάβει αυτή η κυβέρνηση ότι «δεν έχει άλλα περιθώρια και ότι πρέπει να οδηγήσει τη χώρα με ομαλότητα σε δημοκρατικές διαδικασίες».
Στο μεταξύ και οι πολιτικές διεργασίες συνεχίζονται στο πλαίσιο της επιδίωξης για διαμόρφωση ενός πλατιού μετώπου αριστερών κι ευρύτερων προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων που κατά την αντίληψη του ΣΥΝ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση ενός «νέου συνασπισμού εξουσίας». Ειδικότερα τις προηγούμενες μέρες:
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ,  Κομμουνιστική Ανανέωση), το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης, το Ξεκίνημα (πρώην συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) και το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) υπέγραψαν κοινό κείμενο - δήλωση ενάντια στα χαράτσια, καλώντας τον λαό να μην υποκύψει στους εκφοβισμούς και τους εργαζόμενους στις εφορίες και τη ΔΕΗ να επιδείξουν αλληλεγγύη στο «Δεν πληρώνω τα χαράτσια».
Υπήρξε η παρέμβαση των 13 αντιστασιακών που απηύθυναν έκκληση για κοινό αγώνα όλων των Ελλήνων με σκοπό την εκδίωξη της τρόικας, την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας και την ανάδειξη μιας «κυβέρνησης σωτηρίας της πατρίδας» που «θα φέρει τον λαό στην εξουσία». Μεταξύ αυτών που υπογράφουν, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Τάκης Μπενάς και ο Ευτύχης Μπιτσάκης.
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε επίσημα με εκπροσώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Οικολόγων Πράσινων, ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση Τσίπρα με την ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα. Κατά τη συνάντηση με την πρώτη, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα του συντονισμού και της ενότητας στη δράση με στόχο την οργάνωση της αντεπίθεσης της κοινωνίας. Αν και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό «κλίμα», εν τούτοις η πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ , όπως ήταν αναμενόμενο, διαφώνησε με τη λογική του «αντιμνημονιακού» μετώπου χωρίς «αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό και προοπτική ρήξης με την Ε.Ε. και την ΟΝΕ». Πάντως και με τους Οικολόγους, πέρα από μια γενική σύμπνοια στο θέμα της κοινής δράσης για περιβαλλοντικά θέματα που επιτείνονται από την κρίση, δεν φαίνεται να υπάρχει έδαφος για μια πιο στενή συνεργασία, παρόλο που ένα κομμάτι τους το συζητά.
Ο Αλαβάνος
Επίσης, στην παραπάνω εκδήλωση της «Αυγής» υπήρξαν «σημαίνουσες» παρουσίες, όπως οι καθηγητές Νίκος Κοτζιάς και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς από την πλευρά των ομιλητών, ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κ.ά.
Στο μεταξύ φαίνεται να ενεργοποιείται περισσότερο και ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος βρίσκεται όμως σε στενότερη επικοινωνία με στελέχη του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή κάποια κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να θέλει να συμπράξει με το «αντιμνημονιακό μέτωπο» που οικοδομείται επί της ουσίας με πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΣΥΝ. Στις αναφορές του, που έχουν τελευταία πληθύνει, καταγγέλλει τη συμμετοχή της Αριστεράς στη Βουλή της ντροπής, ενώ σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Βήμα» διαχωρίζει εκ νέου τη θέση του καλώντας σε «μια συνάντηση δυνάμεων της Αριστεράς χωρίς εξαιρέσεις» με προμετωπίδα όμως «ένα μαχητικό πρόγραμμα με την παύση πληρωμών, την έξοδο από την ευρωζώνη, τις εθνικοποιήσεις και τον σχεδιασμό».

ΠΗΓΗ-WWW.ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: