Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για τη λειτουργία του ΚΕΑΤ(Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών)


Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ένα συντονισμένο έγκλημα συντελείται σε βάρος του μοναδικού δημόσιου ειδικού κέντρου για τυφλούς, του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Το Κέντρο βρίσκεται πια στα πρόθυρα της διάλυσης, λόγω της υποχρηματοδότησης, καθώς οι σημαντικότεροι τομείς του, όπως π.χ. το οικοτροφείο και η απογευματινή εκπαίδευση των τυφλών μαθητών γυμνασίου - λυκείου, δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν εξαιτίας της έλλειψης μόνιμου προσωπικού και της μη καταβολής των δεδουλευμένων στους επί 9 μήνες απλήρωτους συμβασιούχους εργαζομένους του.
Να σημειωθεί ότι απογευματινά μαθήματα γίνονται λόγω της απαράδεκτης ανυπαρξίας ειδικού γυμνασίου - λυκείου για τυφλούς στη χώρα μας.

Ο Σύλλογος εργαζομένων στο ΚΕΑΤ, μαζί με το Σύλλογο γονέων και τους μαθητές έχουν προχωρήσει τις τελευταίες μέρες σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να μην κλείσει το ΚΕΑΤ, αλλά να αναβαθμιστεί ώστε να καλύπτει όλους τους τυφλούς και όλες τις ανάγκες τους, να απορροφηθούν από αυτό όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του χωρίς προϋποθέσεις και να τους καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.
Στα δίκαια αιτήματά τους η κυβέρνηση και η Διοίκηση του κέντρου απάντησαν με μια κλιμακούμενη επίθεση καταστολής και ποινικοποίησης των κινητοποιήσεών τους. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι οι μαθητές και οι γονείς τους κλήθηκαν από τη διοίκηση μέσω του εισαγγελέα στα αστυνομικά τμήματα επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την ανυπαρξία βιβλίων και καθηγητών. Φαίνεται πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία είναι η μόνη γλώσσα με την οποία η κυβέρνηση μπορεί πλέον να «συνδιαλέγεται» με τους εργαζόμενους, όταν αποκαλύπτονται οι στόχοι της να καταργήσει ακόμη και αυτές τις υποτυπώδεις δομές κοινωνικής πρόνοιας, όπως το ΚΕΑΤ, για χάρη των μεγαλοεπιχειρηματιών - εμπόρων της αναπηρίας, οδηγώντας τα τυφλά παιδιά στην αμάθεια και στο περιθώριο της ζωής. 
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
  • Εάν η κυβέρνηση θα σταματήσει την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και
  • Τι μέτρα θα πάρει για τη διεύρυνση του ρόλου του ΚΕΑΤ ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες (εκπαίδευση, στήριξη, αποκατάσταση) των τυφλών, όπως την ίδρυση ΕΡιδικού Γυμνασίου - Λυκείου τυφλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την απορρόφηση απ' αυτό και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Πρωτοπορία» και την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων τους, την εξασφάλιση επάρκειας πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εύρυθμη λειτουργία του.
 
Η βουλευτής
 
Βέρα Νικολαΐδου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: