Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το κούρεμα του χρέους


Οι δυνάμεις που κυβερνούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν  προσηλωμένες αποκλειστικά στη διάσωση των τραπεζών και σχεδιάζουν ένα «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας που θα συνοδευτεί με ακόμα πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους. Αρνούνται κάθε σκέψη που θα διέκοπτε την εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από τους κερδοσκόπους δανειστές. Σχεδιάζουν ακόμα τη σύνταξη νέων ευρωπαϊκών συνθηκών που θα παγιώνουν τη λιτότητα και τα αντεργατικά μέτρα πανευρωπαϊκά.

Όλα τα σχέδια που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο) και τα μέτρα που ακολούθησαν απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος. Η πραγματική επιτυχία τους είναι να μειώσουν δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων, να καταργήσουν κάθε προστασία της εργασίας και να εκμηδενίσουν τις κοινωνικές δαπάνες. Έχουν βυθίσει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης με μόνη προοπτική την πλήρη οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.
Η συζήτηση για την “ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας” δείχνει τη χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής εντός και εκτός συνόρων. Η προσπάθεια για την απόλυτη  επιβολή του κεφαλαίου βρίσκεται πίσω από την επίθεση στους λαούς της Ευρώπης και δεν πρόκειται να ανακοπεί, αν δεν υπάρξει αλλαγή των συσχετισμών και της ασκούμενης πολιτικής με πολιτική ανατροπή τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται  ολωσδιόλου διαφορετική πολιτική με βασικούς άξονες τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και του πλούτου, την αναδιανομή και την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, την προστασία της εργασίας, την επανίδρυση της Ευρώπης σε νέες βάσεις , κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικού  ελέγχου.
Η ανάπτυξη των κινημάτων των εργαζομένων, των νέων, όλων όσους πλήττει αυτή η πολιτική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Είναι επομένως ζήτημα επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: