Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Προς ολοκληρωτική κατάργηση της σίτισης στις φοιτητικές εστίες;




Απαντητική επιστολή του ΤΕΙ Αθήνας, με αφορμή το δημοσίευμα για τη διακοπή σίτισης των οικότροφων σπουδαστών του στη ΦΕΑ
Οχι μόνο στη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ), αλλά και στις τρεις συνολικά εστίες που διαμένουν σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, τους κόπηκε η δωρεάν σίτιση εντός των εστιών! Τα παραπάνω προκύπτουν από απαντητική επιστολή του προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας, Δημητρίου Νίνου, προς τον «Ριζοσπάστη», με αφορμή τη δημοσίευση της καταγγελίας των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ ότι στους οικότροφους σπουδαστές της ΦΕΑ ανακοινώθηκε πως το ΤΕΙ δε θα πληρώνει πια για τη σίτισή τους εντός της εστίας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, για την παύση των σχετικών κονδυλίων, επικαλείται την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, το οποίο είχε στην αρμοδιότητά του τις εστίες.
Ωστόσο, η κατάργηση της σίτισης εντός των εστιών ανακοινώθηκε μόνο στους οικότροφους του ΤΕΙ Αθήνας κι όχι στους οικότροφους από άλλα ιδρύματα (μάλιστα στη ΦΕΑ ανακοινώθηκε στους οικότροφους του ΤΕΙ Αθήνας ότι για ένα μήνα θα τους πληρώσει τη σίτισή τους το ΕΙΝ, αλλά μετά θα διακοπεί). Δεν αποκλείεται, βέβαια, το πρόβλημα που προκαλείται τώρα για τους οικότροφους του ΤΕΙ Αθήνας να επεκταθεί αύριο και στους οικότροφους των άλλων ιδρυμάτων και... να καταργηθεί συνολικά η δωρεάν σίτιση των σπουδαστών στις εστίες τους!
Ως αντιστάθμισμα, το ΤΕΙ Αθήνας προσφέρει δωρεάν σίτιση στους οικότροφους μέσα στο ΤΕΙ, μαζί με τους υπόλοιπους σπουδαστές που έχουν κάρτα σίτισης. Ομως, να τονίσουμε ότι οι σπουδαστές που διαμένουν στις εστίες χρειάζεται να αλλάξουν τρεις συγκοινωνίες καθημερινά για να μεταβούν από τα Πατήσια ή του Ζωγράφου στο Αιγάλεω και «τρώνε» μία με δύο ώρες στους δρόμους μέχρι να πάνε στο ΤΕΙ! Προκειμένου να σιτίζονται δωρεάν, λοιπόν, θα πρέπει να φεύγουν νηστικοί, αξημέρωτα από τις εστίες για να πάρουν πρωινό στο ΤΕΙ, ενώ την ίδια ταλαιπωρία θα υφίστανται τρεις φορές τη μέρα (για τρία γεύματα) τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες... ή τις περιόδους της εξεταστικής, που θα έχουν ανάγκη να κάθονται στα δωμάτιά τους να διαβάζουν!! Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ, όμως, δεν πρέπει η διαμονή να συνδέεται με τη σίτιση...
Η επιστολή του Δ. Νίνου έχει ως εξής:
«Με έκπληξη διαβάσαμε στο δημοσίευμα της 03-10-2011 ότι "το ΤΕΙ Αθήνας κόβει τη σίτιση στους οικότροφους της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών", κάτι που φυσικά είναι αναληθές και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα γεγονότα έχουν ως εξής:
α) Στη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ) στεγάζονται 121 σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας.
β) Στη Φοιτητική Εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στεγάζονται 118 σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας.
γ) Στη Φοιτητική Εστία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζονται 10 σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι 249 σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες των Αθηνών. Επειδή η στέγαση ήταν αρμοδιότητα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), οι ως άνω σπουδαστές σιτίζονταν στο αντίστοιχο εστιατόριο, το οποίο για το σκοπό αυτό επιχορηγείτο από το ΤΕΙ Αθήνας, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σχετικές συμβάσεις αλλά μόνο μια προφορική συμφωνία.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οποίος αφορά στη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το ΕΙΝ παύει να έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των Φοιτητικών Εστιών. Για το λόγο αυτό, εστάλη και το από 12-09-2011 σχετικό έγγραφο του Προέδρου ΕΙΝ κ. Λέντζα.
Επειτα από τις εξελίξεις αυτές είναι εύλογο ότι το ΤΕΙ Αθήνας δε δύναται πλέον να επιχορηγήσει ένα Ιδρυμα, το οποίο καταργήθηκε και δεν υφίσταται νομικά και προφανώς η αρμόδια πάρεδρος δεν μπορεί να θεωρήσει τα αντίστοιχα εντάλματα πληρωμής.
Είναι τελείως αναληθές ότι με απόφαση του Συμβουλίου ΤΕΙ Αθήνας, οι παραπάνω σπουδαστές μπορούν να σιτίζονται με 4,5 ευρώ ημερησίως.
Η πραγματικότητα έχει ως εξής:
Οσοι από τους στεγαζόμενους είναι σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις μπορούν να προμηθευτούν κάρτα σίτισης από τη Σπουδαστική Λέσχη και να σιτίζονται ΔΩΡΕΑΝ στα εστιατόρια του ΤΕΙ Αθήνας, που λειτουργούν για το σκοπό αυτό. Αλλωστε, το Ιδρυμά μας σιτίζει περίπου 6.000 σπουδαστές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί κάρτα δωρεάν σίτισης και διαμένουν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Δεν πρέπει λοιπόν η διαμονή να συνδέεται με τη σίτιση. Συνεπώς, κακώς αναφέρετε στο δημοσίευμά σας ότι κόπηκε η χρηματοδότηση για τη σίτιση των σπουδαστών του ΤΕΙ Αθήνας».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: