Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΡΙΑ: «Στήθηκε» Συμβούλιο αλά Λιβύη.



Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, παζαριών, ελιγμών οι δυνάμεις που διατείνονται ότι αποτελούν τη συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσαν τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο έθεσε ως στόχο του την ανατροπή της ηγεσίας Ασαντ. Η σχετική σύνοδος, όπως και όλες οι άλλες, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αποδεικνύοντας τον ενεργότατο ρόλο της αστικής τάξης της Τουρκίας στις εξελίξεις στη Συρία.

Την τελευταία αυτή ανακοίνωση σύστασης του Συμβουλίου έκανε ο Μπουρχάν Γκχαλιούν, καθηγητής στο Τμήμα Ανατολικών Σπουδών της Σορβόννης, ο οποίος, αν και δεν έχει κατονομαστεί ηγεσία στο νέο σχήμα, φέρεται να ανέλαβε να λειτουργεί ως εκπρόσωπός του. Ο Γκχαλιούν, αφού κατηγόρησε την ηγεσία Ασαντ ότι οδηγεί τη χώρα στον εμφύλιο, έσπευσε, ανοιχτά και απροκάλυπτα, να δώσει διαπιστευτήρια, καταρχάς, στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό καλώντας την Ουάσιγκτον «να υποστηρίξει το Συμβούλιο γιατί δεν έχει πια συμφέρον να στηρίζει μια ηγεσία, όπως του Ασαντ, που έχει ξοφλήσει»!
Η Ουάσιγκτον δε σχολίασε το αίτημα, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, από το Ισραήλ, εκτιμούσε ότι «η πτώση του Ασαντ είναι θέμα χρόνου, γιατί η εξουσία του έχει χάσει τη νομιμότητά της», δίνοντας σαφές στίγμα στήριξης στο Συμβούλιο. Ο δε Ισραηλινός ομόλογός του, Εχούντ Μπαράκ, υποστήριξε ότι η πτώση της ηγεσίας Ασαντ θα «προκαλέσει σοκ στις εξτρεμιστικές δυνάμεις της περιοχής, όπως οι Χεζμπολλάχ και Χαμάς».
Οι συμμετέχοντες στο Συμβούλιο υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν περίπου το 80% της συριακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό την ισλαμιστική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», κουρδικά και ασσυριακά κόμματα καθώς, όπως λένε, και όλες τις τοπικές επιτροπές που έχουν συσταθεί εντός Συρίας και συντονίζουν τις διαμαρτυρίες. Για «ένα ανοιχτό Συμβούλιο στο οποίο μπορεί να ενταχθεί όποιος θέλει» έκανε λόγο ο πρώην ηγέτης των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», σπεύδοντας, μάλιστα, να καθησυχάσει ως προς τις φιλοδοξίες της οργάνωσης δεσμευόμενος για «ένα κοσμικό, σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος». Οι δηλώσεις του Αλί Σαντρεντίν αλ Μπαγιανούνι έγιναν από την Ντόχα του Κατάρ, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης μια συνάντηση της συριακής αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας, έτσι, και το ρόλο του εμιράτου στις ταραχές στη Συρία.
Εντός Συρίας, πάντως, σφοδρότατες ήταν όλα τα τελευταία 24ωρα οι μάχες στην πόλη Ραστάν, που, χτες, οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι τέθηκε υπό τον έλεγχό τους και πάλι αφού «εξαλείφθηκαν οι ένοπλες συμμορίες που την λυμαίνονταν» και έγιναν περίπου 3.000 συλλήψεις. Στο Ραστάν, κατά πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς, είχαν βρει καταφύγιο αρκετοί λιποτάκτες του συριακού στρατού.
Κατά τα άλλα, δολοφονήθηκε από αγνώστους ο γιος του μεγάλου μουφτή της Συρίας, του ανώτατου σουνίτη ιερωμένου, ο οποίος στέκεται στο πλευρό της ηγεσίας Ασαντ. Ο νεαρός, που δολοφονήθηκε στο Πανεπιστήμιό του, κηδεύτηκε χτες στο Χαλέπι. Ο μουφτής, σεΐκ Αχμαντ Μπαντρεντίν Χασούν, κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην εργάζεται εκτός Συρίας, να δραστηριοποιηθεί εντός χώρας και να συνομιλήσει με την ηγεσία».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: