Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ειλημμένη απόφαση η κατάργηση των συμβάσεων.Άρθρο του Ριζοσπάστη.



Παπαγεωργίου Βασίλης
Ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και πολύχρονη απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πιστεύουν λέξη από τα παραμύθια των κυβερνώντων περί δήθεν απαίτησης της τρόικας, πράγμα που έμμεσα έχουν αρχίσει να παραδέχονται και τα κυβερνητικά στελέχη. «Είναι συζήτηση η οποία έχει γίνει και δεν είναι απαίτηση της τρόικας να αλλάξουν οι συλλογικές συμβάσεις», δήλωσε χτες (στο «Σκάι») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος, επαναλαμβάνοντας ότι η συζήτηση «εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Πιο ξεκάθαρος ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θέσει το θέμα της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων στους «κοινωνικούς εταίρους».
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε - και το κάνουμε - είναι να γίνει συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και τους εταίρους για το θέμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, γιατί εκεί υπάρχει θέμα», δήλωσε (στον «Βήμα FM»). Προκειμένου να μην αφήσει περιθώριο αμφιβολιών έσπευσε να συμπληρώσει ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, αφορά τη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους, δηλαδή της δραστικής συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης, στα επίπεδα μάλιστα των γειτονικών χωρών. «Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, επειδή γειτονεύουμε με χώρες που έχουν πολύ χαμηλό μισθολογικό κόστος και άρα είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει», συμπλήρωσε με νόημα...
Πρέπει να υπάρξει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς και οργάνωση του αγώνα για την παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων, για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: