Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σείστηκε πραγματικά από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα και την ιαχή «Είμαστε μαζί σου» το ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο χθες Στάδιο «Ελευθερία», όταν στις 8.53 εισήλθε σε αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας

 
Σείστηκε πραγματικά από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα και την ιαχή «Είμαστε μαζί σου» το ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο χθες Στάδιο «Ελευθερία», όταν στις 8.53 εισήλθε σε αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελση, για να χαιρετίσει και να παρακολουθήσει τη συναυλία «Πάνω απ’ όλα η Κύπρος», ένα πραγματικά ανεπανάληπτο καλλιτεχνικό γεγονός, στο οποίο έλαβαν μέρος δεκάδες καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα.
Οι κερκίδες του Σταδίου και από τις τρεις πλευρές, αλλά και η μεγάλη πλατεία μπροστά από την εξέδρα των τραγουδιστών ήταν εντελώς γεμάτες με κόσμο και κυρίως με νέους και νέες που έδωσαν ενθουσιώδη και αγωνιστικό παλμό με τα χειροκροτήματα, τις φωνές και τα συνθήματά τους.
Λίγα λεπτά πριν τον Πρόεδρο, στο Στάδιο έφθασαν οι εκατοντάδες επίσημοι και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ με την σύζυγό του που έτυχε και αυτός θερμής υποδοχής από τις χιλιάδες κόσμου.
Οταν ανέβηκε στην εξέδρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας για να χαιρετίσει την εκδήλωση,  το Στάδιο και πάλι σείστηκε πραγματικά από τα χειροκροτήματα και τα λόγια «Είμαστε μαζί σου» και «Βάστα καλά Πρόεδρε», για να απαντήσει στο πλήθος «Είμαι συγκινημένος γιατί όλοι μαζί βαστάμε καλά».
Δράττοντας την ευκαιρία από κάποια βραχνάδα που παρουσιάστηκε στη φωνή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάλεσε τον κόσμο να του δείξει κατανόηση γιατί «μόλις πριν λίγο κατέβηκα από το αεροπλάνο. Ηλθα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι θα ανέβω», εννοώντας το επικείμενο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Η χθεσινή συναυλία άνοιξε με δύο ορχηστρικά κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη. Το ένα ήταν το «Χρυσοπράσινο φύλλο», τον ύμνο που έγραψε για την Κύπρο και το άλλο το «Χαρταετοί».
Στη συνέχεια, πήραν το λόγο οι ηθοποιοί Δέσποινα Μπεμπεδέλη και Κώστας Καζάκος, οι οποίοι απήγγειλαν με αριστοτεχνικό τρόπο ένα απόσπασμα από το μεγαλόπνοο έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Αξιον εστί», με τον κόσμο να χειροκροτεί όρθιος στο άκουσμα των στίχων «ένα το χελιδόνι κι άνοιξη ακριβή, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή». «Πάνω απ’ όλα η Κύπρος. Γεια σου Πρόεδρε», είπε ο Καζάκος πριν αρχίσει την απαγγελία του. Ο Κ. Καζάκος και η Δ. Μπεμπεδέλη εξάλλου, διάνθιζαν κατά διαστήματα τη συναυλία με ποιήματα καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων ποιητών, όπως του Μανώλη Αναγνωστάκη, του Ναζίμ Χικμέτ και του Τεύκρου Ανθία.
Στη σκηνή ακολούθως ανέβηκε ο Κούλης Θεοδώρου με Τουρκοκύπρια τραγουδίστρια ερμηνεύοντας το τραγούδι της Νεσιέ Γιασίν «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δύο ποιο από τα δύο κομμάτια πρέπει ν’ αγαπώ», στα ελληνικά και στα τουρκικά.
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή όταν ο Βασίλης Λέκας αφιέρωσε το τραγούδι «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τάπες ζυμωμένα με το πρώτο μου το γάλα», από το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου, στα «13 θύματα της τραγωδίας στο Μαρί και σε όσους έδωσαν τα αίμα τους για την ελευθερία της Κύπρου».
Στη συνέχεια, στη σκηνή παρέλασαν δεκάδες ποιοτικοί τραγουδιστές και καλλιτέχνες με αποκορύφωμα τους λαοφιλείς Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Τσακνή και Θάνο Μικρούτσικο.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Παντελής Θαλασσινός αφιέρωσε το τραγούδι «Κερύνεια» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Η Αναστασία Μουτσάτσου πριν τραγουδήσει, κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεχτικός για να «μην σας διχάσουν». Ο Βαγγέλης Κορακάκης τόνισε ότι «είμαι πάντα δίπλα σας» και ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης απευθύνθηκε σε αυτούς που δεν ήταν εκεί στη συναυλία λέγοντας πως «εμείς δεν τραγουδάμε για να χωρίσουμε τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να τον ενώσουμε».
Οταν ήλθε η σειρά του Θάνου Μικρούτσικου διερωτήθηκε «γιατί αυτή η επίθεση κατά του Προέδρου τώρα». Αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ είπε πως είναι ένα ριζοσπαστικό κόμμα «που όπως μου είπε ο Πρόεδρος πριν 9 χρόνια, θέλουμε να κτίσουμε μια άλλη κοινωνία, χωρίς στο μεταξύ να χαραμίσουμε καμιά προηγούμενη γενιά», καταλήγοντας πως με αυτό το κόμμα, που ο λαός το έκαμε να έχει μία δύναμη της τάξης του 30-35%, δεν «μπορούν να ξεμπερδέψουν εύκολα μαζί του».
Ο Θάνος Μικρούτσικος είπε πως όλοι οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στη συναυλία απειλήθηκαν. «Δεν φοβηθήκαμε όμως τις απειλές και είμαστε εδώ». Είπε ακόμη πως τους απείλησαν και τους πλησίασαν και άλλοι «πέραν της ακροδεξιάς» για να τους πουν πως πλήττουν την ενότητα. «Από αυτά που άκουσα θύμωσα τόσο πολύ που έχω αποφασίσει να νοικιάσω σπίτι στη Λευκωσία», είπε.
Το Στάδιο σείστηκε για άλλη μία φορά όταν αυτή τη φορά ανέβηκε στη σκηνή ο μεγάλος Βασίλης Παπακωνσταντίνου που παραφράζοντας τους στίχους «Κράτα ρε φίλε καλά», τραγούδησε τρεις φορές «Κράτα Δημήτρη γερά».
Το τέλος της συναυλίας βρήκε όλους τους καλλιτέχνες πάνω στη σκηνή, μαζί τους αυτή τη φορά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τους οποίους αφού ασπάστηκε ένα ένα προσωπικά, στη συνέχεια τραγούδησαν όλοι μαζί το «μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου»
 
ΠΗΓΗ-WWW.HARAVGI.COM.CY

Δεν υπάρχουν σχόλια: