Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Αλληλεγγύη στους 6.000 Παλαιστίνιους φυλακισμένους απεργούς πείνας, επιστολή ευρωβουλευτών της Αριστεράς στην κα. Ashton - Συνυπογράφει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής


Επιστολή απέστειλαν στις 10 Οκτωβρίου 13 ευρωβουλευτές της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Με την επιστολή τους προς την κυρία Ashton, οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την κατάσταση και τις συνθήκες κράτησης των 6.000 Παλαιστινίων κρατουμένων που κάνουν απεργία πείνας από τις 28 Σεπτεμβρίου.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνται στο Ισραήλ, άρχισαν στις 28 Σεπτέμβρη απεργία πείνας  για να διαμαρτυρηθούν για την απομόνωση και την επιδείνωση των συνθηκών κράτησής τους. Οι αρχές των φυλακών έχουν επιβάλλει στους κρατούμενους, βαριές και πρωτοφανείς ποινές προκαλώντας τους να εξεγερθούν ενάντια σε όλους τους κανόνες που ισχύουν στις φυλακές κατοχής.
Το άρθρο 119 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, την οποία το Ισραήλ έχει υπογράψει, ορίζει ως παράνομη τη συνεχόμενη απομόνωση η οποία υπερβαίνει τις τριάντα ημέρες, οποιαδήποτε και να είναι η παράβαση του κρατουμένου, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ένας κρατούμενος είναι υπόλογος για πολλές παραβάσεις κατά τη στιγμή που υπόκειται την ποινή, είτε οι παραβάσεις αυτές συνδέονται μεταξύ τους είτε όχι. Επίσης, το άρθρο 116 ορίζει το δικαίωμα των κρατουμένων να δέχονται
επισκέψεις και κυρίως, αυτές των συγγενών τους.
Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συχνά υπόκεινται σε πράξεις εκδίκησης από την πλευρά των διαδοχικών κυβερνήσεων του Ισραήλ. Αυτή τη φορά, κατόπιν αιτήματος του κ. Νετανιάχου, στα νέα κατασταλτικά μέτρα που λήφθηκαν εναντίον των Παλαιστινίων κρατούμενων, περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Άρνηση πρόσβασης σε βιβλία και εκπαιδευτικά προγράμματα
2. Γενίκευση και αύξηση της διάρκειας της απομόνωσης των κρατουμένων. Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι αρκετά χρόνια μέχρι περίπου δέκα χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις.
3. Αυστηροί περιορισμοί, ακόμα και ολοκληρωτική απαγόρευση της πρόσβασης των οικογενειών των κρατουμένων.
4. Επιπλέον ταπεινωτικές διατάξεις έχουν προγραμματιστεί, όπως η υποχρέωση των κρατουμένων να φορούν χειροπέδες στις συναντήσεις με τους δικηγόρους τους.
5. Αύξηση της περιόδου φυλάκισης σε 20 ημέρες για κάθε χρόνο που έχει περάσει στη φυλακή ο κρατούμενος ή αύξηση 100 ημερών για 5 χρόνια κράτησης.
Η απεργία άρχισε την προηγούμενη ημέρα από κρατούμενους του Αγωνιστικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ώστε να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επί τέσσερα χρόνια απομόνωση του γενικού γραμματέα του Μετώπου, Ahmad Sa'adat. Επίσης, με ανησυχία πληροφορούμαστε την επιδείνωση της υγείας του.
Ο βουλευτής και ηγέτης της Φατάχ Marwan Barghouti επίσης βίωσε αντίστοιχες πράξεις εκδίκησης τον Ιούλιο, αμέσως αφότου κάλεσε τους Παλαιστίνιους να κατέβουν κατά χιλιάδες στους δρόμους για να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα για την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης, ένας ευρωπαίους συμπολίτης μας, ο νεαρός Γαλλοπαλαιστίνιος Salah Hamouri υπόκειται επίσης σε αυτό το καθεστώς της
ταπείνωσης και της τιμωρίας.
Θεωρούμε πως είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καλέσει τους ηγέτες του κράτους του Ισραήλ να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να σταματήσουν να κρατούν σε απομόνωση πολλούς κρατούμενους, κατά παράβαση των διατάξεων της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης.
Άλλωστε, δεν θα ήταν δυνατόν να καταγγελθεί η Ισραηλινή Κυβέρνηση και να απαιτηθεί η συμμόρφωσή της με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα παγώματος της συμφωνίας σύνδεσης του Ισραήλ με την ΕΕ, λόγω της κατάφωρης παραβίασης του άρθρου 2 της εν λόγω συμφωνίας.
Πόσο καιρό πρέπει να υποφέρει τέτοια ταπείνωση ο παλαιστινιακός λαός ώστε οι ευρωπαϊκές αρχές να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα και να καλέσουν το Ισραήλ
να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο;
Ταυτόχρονα, ζητούμε να αποσταλεί μια  διεθνής ερευνητική αποστολή ώστε να αξιολογήσει τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων Παλαιστίνιων.
Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση που θα μας παρέχετε σχετικά με τις
πρωτοβουλίες που σκοπεύετε να πάρετε".
Οι υπογράφοντες-ουσες ευρωβουλευτές της GUE/NGL: Patric Le Hyaric, Νικόλαος Χουντής, Willy Meyer, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Sabine Wils, Dennis De Jong, Bairbre de Brun, Sabine Losing, Paul Murphy, Marisa Matias, Miguel Portas, Elie Hoaraou, Jacky Henin
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: