Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΛΟΜΒΙΑ :Κλιμάκωση του αγώνα των φοιτητών.

Μαζική διαδήλωση φοιτητών έγινε προχτές στην Κολομβία
Με καταλήψεις και αποχή επ' αόριστο κλιμακώνουν οι φοιτητές τον αγώνα τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Νόμου 30 του 1992 για την Ανώτατη Παιδεία, που προωθεί η κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σάντος, και έχει προκαλέσει την οργή των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μεταρρύθμιση που προωθεί και νομιμοποιεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Παιδείας, καθώς επιβάλλει τις «επενδύσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων» στα δημόσια πανεπιστήμια.
Η κλιμάκωση του αγώνα των φοιτητών, που έχει διάρκεια αρκετών εβδομάδων, αποτελεί συνέπεια της καταστολής εκ μέρους της αστυνομίας των διαδηλώσεων της Τετάρτης σε πολλές πόλεις της Κολομβίας, που είχε και ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός φοιτητή στο Κάλι.
Βασικό αίτημα των φοιτητών είναι η υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας, ενώ στο πλευρό τους έχουν και τα εργατικά συνδικάτα.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας των φοιτητών της Κολομβίας Χάιρο Ριβέρα, με δηλώσεις του στο ράδιο «Caracol» απέρριψε την έκκληση του αντιπροέδρου Αρχελίνο Γκαρσόν για «διάλογο», τονίζοντας ότι διάλογος μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα αποσύρει τη μεταρρύθμιση. Προοπτική που έχει απορρίψει κατηγορηματικά η κυβέρνηση, κάτι που επανέλαβε και ο υφυπουργός Παιδείας, Χαβιέρ Μποτέρο.

Πήγη:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: