Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΡΩΣΙΑ - 20 χρόνια καπιταλισμού 800 χιλιάδες αυτοκτονίες!




Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», επικαλούμενο στοιχεία του Κέντρου κοινωνικής και δικαστικής ψυχιατρικής, τα τελευταία 20 χρόνια η Ρωσία πέρασε στη 2η παγκόσμια θέση σε συχνότητα αυτοκτονιών. Μονάχα που αυτά τα 20 χρόνια, (περίοδος 1990 - 2010) είναι τα 20 χρόνια που ακολούθησαν την ανατροπή του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση!

Ο καπιταλισμός, που έφερε μαζί του την ανεργία, την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, την κατάργηση ιστορικών κοινωνικών κατακτήσεων (δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Κατοικία, κοινωνική περίθαλψη), την αβεβαιότητα για την αυριανή μέρα, οδήγησε στην εκτίναξη στα ύψη του κοινωνικού φαινομένου των αυτοκτονιών.
Οπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής του παραπάνω κρατικού επιστημονικού κέντρου, Μπορίς Πολόζι, σε μεγάλο βαθμό η θεαματική αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, και της απώλειας ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων, που ισούται με μια μεγαλούπολη 800 χιλιάδων κατοίκων, οφείλεται «στη σύνθετη περίοδο της δεκαετίας του '90».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος αυτόχειρας στη Ρωσία είναι μέσης ηλικίας, για τους άντρες 45 χρόνων και για τις γυναίκες 52.
Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η «κορυφή» αυτού του φαινομένου ήταν το 1995, όταν ο δείκτης των αυτοκτονιών έφτασε τις 42 περιπτώσεις στις 100 χιλιάδες κατοίκους, ενώ το 2010 έχει πέσει στο 23,5, ωστόσο, παραμένει ακόμη μακριά από το μέσο παγκόσμιο δείκτη των αυτοκτονιών, που είναι 14 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία δεν είναι η μόνη πρώην σοσιαλιστική χώρα, στην οποία έχει εκδηλωθεί αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό πως το μακάβριο «σκήπτρο» της πρώτης χώρας σε αριθμό αυτοκτονιών το κρατά η Λιθουανία.

ΠΗΓΗ-WWW.RIZOSPASTIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: