Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Süddeutsche Zeitung: Πλησιάζει η χρεοκοπία της Ελλάδας



Σε άρθρο της σημερινής Süddeutsche Zeitung γράφει ότι  πλησιάζει η χρεοκοπία της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό θα γραφτεί στην ιστορία με τα ίδια μελανά χρώματα, όπως η Μαύρη Παρασκευή του Οκτωβρίου 1929.
"Ακόμα κι αν ο έλληνας πρωθυπουργός κάνει τα πάντα για να έχει την εύνοια των δανειστών του σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενδέχεται στο τέλος η απάντηση της τρόικα να είναι αρνητική.
Διότι η Ελλάδα δεν προχωράει κατά πρόγραμμα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών, στις μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται ήδη στην κατεύθυνση μίας μεγάλης επιχείρησης διάσωσης των τραπεζών στη Γερμανία" αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει:
"Η Καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει: Εάν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση στην Αθήνα, θα ξεσπάσει όλεθρος. Εάν η χώρα χρεοκοπήσει και βγει από την Ευρωζώνη, θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα φυγή κεφαλαίου, κύμα χρεοκοπιών και υπερπληθωρισμό. Η αξιοπιστία του Ευρώ θα κλονιστεί και ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι τεράστιος".
Xρηματοπιστωτικός τομέας
"Η πολιτική αμέλησε να περιορίσει την εξάρτησή της από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κατάρρευση της Lehman. Οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν (too big to fail). Η μοίρα τους με τα κράτη της Ευρωζώνης είναι κοινή. Είτε θα επιβιώσουν μαζί είτε καθόλου. Ασχέτως εάν αρέσει στις κυβερνήσεις και στους ψηφοφόρους τους, τώρα βοηθάει μόνο ένα: Να σωθεί, ό,τι μπορεί να σωθεί. Με ενωμένες δυνάμεις είναι δυνατόν να γίνει. Χωρίς επεμβάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και χωρίς παραίτηση τμήματος της εθνικής κυριαρχίας δεν γίνεται. Το κόστος για μία βιώσιμη λύση είναι μεγάλο, ακόμη πιο μεγάλο θα ήταν, όμως, το κόστος μίας ανεξέλεγκτης κατάρρευσης της Ελλάδας με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα ακολουθούσαν" επισημαίνει το άρθρο.
Λύσεις
Οι οικονομολόγοι έχουν ήδη προτείνει τη σωστή λύση: Στήριξη των κρατών που έχουν μεν δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά έχουν ικανότητα πληρωμών, και κούρεμα χρέους στα κράτη με αδυναμία πληρωμών, βλ. Ελλάδα. Στη συνέχεια θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκές κεφάλαιο για να αντέξουν την χρεοκοπία της Ελλάδας.


Πηγή:www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: