Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΙΛΗ: Κινητοποιήσεις σε Παιδεία και Υγεία.


 
Στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο και άλλων πόλεων της Χιλής, ξανά, οι φοιτητές, η πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και η Ενωση Δασκάλων της Χιλής, οι οποίοι διαδήλωσαν χτες, απαιτώντας «Δωρεάν δημόσια και ποιοτική Παιδεία».
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής - FECH Καμίλα Βαγιέχο, ενώ οι λαϊκές οργανώσεις τονίζουν ότι αποδέχονται το «διάλογο» με την κυβέρνηση αλλά με τους όρους που θέτει το «κίνημα» για τερματισμό της καταστολής και αποδοχή της «δωρεάν και ποιοτικής Παιδείας» ως βάσης οποιουδήποτε διαλόγου.

Στο μεταξύ, αναμενόταν χτες να ολοκληρωθεί η απεργιακή κινητοποίηση, 48 ωρών, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας σε τοπικό επίπεδο με βασικό αίτημα τη δημόσια καθολική Υγεία που αποτελεί αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα. Την απεργία κήρυξε η Εθνική Συνομοσπονδία Δημοτικών Υπαλλήλων στην Υγεία (CONFUSAM), ενώ η ανακοίνωση του συνδικάτου σημειώνει ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας έχει λήξει από τον προηγούμενο Νοέμβρη και η νέα δεν έχει υπογραφεί παρά την προκαταρκτική συμφωνία που προβλέπει αυξήσεις αποδοχών, αλλά και χρηματοδότηση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τις τοπικές κλινικές. Αντιθέτως, η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα προωθεί σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της Υγείας.
Τέλος, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών και καταγγελία πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Χιλής, Λαουτάρο Καρμόνα, μετά την επίθεση ενάντια στην έδρα του κόμματος στο κέντρο του Σαντιάγο μετά τις διαδηλώσεις μνήμης και αντίστασης την 11η Σεπτέμβρη (στη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος του Πινοτσέτ) από προβοκατόρικες δυνάμεις και με τη συμβολή των δυνάμεων καταστολής.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: