Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΛΕΤΟΝΙΑ -Ενισχυμένο και πρώτο το «Κέντρο Ομόνοιας»-Μεγάλη επιτυχία για τους κομμουνιστές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (Απαγορεύεται η δράση του ΚΚ)


Socialist Party of Latvia


Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17/9 στη Λετονία νικητής αναδείχτηκε ο συνασπισμός «Κέντρο Ομόνοιας», μ' επικεφαλής τον νυν δήμαρχο της πρωτεύουσας Ρίγας, Νιλ Ουσακόφ. Στο συνασπισμό συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, στο οποίο ηγείται ο πρώην Α` γραμματέας του ΚΚ Λετονίας, πρώην πολιτικός κρατούμενος (την περίοδο 1991-97) και σήμερα ευρωβουλευτής, Αλφρεντ Ρούμπιξ.
Το «Κέντρο Ομόνοιας» συγκέντρωσε το 28,4% των ψήφων κι εξέλεξε 31 βουλευτές στους 100, εκ των οποίων οι 4 προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας.
Στη δεύτερη θέση είναι το νεοδημιουργημένο «Κόμμα των μεταρρυθμίσεων», (με 20,8% κι 22 έδρες), που ίδρυσε ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Βάλντις Ζάτλερς και τρίτο το κόμμα «Ενότητα» του νυν πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβκις, με 18,8% κι 20 έδρες, ενώ το εθνικιστικό κόμμα «Ολα για τη Λετονία - Πατρίδα κι ελευθερία», συγκέντρωσε το 13,9% (14 έδρες), και η δεξιά «Ενωση πρασίνων κι αγροτών» 12,22% και 13 έδρες.
Ηδη το δεύτερο και τρίτο κόμμα πραγματοποιούν διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, που θα πρέπει να έχει και την υποστήριξη τουλάχιστον ενός ακόμη μικρότερου κόμματος.
Στις εκλογές πήραν μέρος 903,4 χιλιάδες άνθρωποι, δηλαδή το 60% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου από 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρων, ενώ δεν είχαν δικαίωμα ψήφου περίπου 350 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι της Λετονίας, που έχουν χαρακτηριστεί «μη πολίτες». Πρόκειται για όσους δεν μπορούν να αποδείξουν πως οι ίδιοι ή οι γονείς τους ζούσαν στη Λετονία και πριν το 1940, δηλαδή πριν την εθελοντική ένταξη της Λετονίας στη σύνθεση της ΕΣΣΔ, που οι σημερινές αρχές αποκαλούν ψευδώς «σοβιετική κατοχή». Οσοι δεν μπορούν να αποδείξουν κάτι τέτοιο, έχουν στερηθεί τη λετονική υπηκοότητα από το 1991 και για να την αποκτήσουν θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις στη λετονική γλώσσα και στην ιστορία, όπου ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει να δηλώσουν πως οι φασιστικές «λεγεώνες των SS» έκαναν εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, ενώ όσοι πολεμούσαν στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού επιδίωκαν τη «σοβιετική κατοχή».
Στη χώρα που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση δράσης του ΚΚ, απαγορεύεται η κάθοδος στις εκλογές όσων συμμετείχαν στο ΚΚ Λετονίας και σε κάθε κοινωνικο-πολιτική οργάνωση που υποστήριζε τη Σοβιετική Ενωση.
Αντίθετο στις διακρίσεις που ισχύουν σε βάρος των «μη πολιτών», αλλά και ενάντια στις πολιτικές απαγορεύσεις τοποθετείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας και το «Κέντρο Ομόνοιας».

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: