Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

902: Η φωνή των εργαζομένων, του λαού, δε θα σιγήσει.



Η επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα το ΚΚΕ για τις απολύσεις στον «902», αποτελεί μέρος της συνολικής πολιτικής και ιδεολογικής διαπάλης που διεξάγεται στην ταξική κοινωνία που ζούμε. Οπως στο ιδεολογικό επίπεδο, ισχύει η αρχή ή με τα μονοπώλια ή με το λαό, έτσι και στον τομέα της ενημέρωσης, υπάρχουν τα μέσα της αστικής και τα μέσα της εργατικής τάξης. Η επίθεση αυτή είναι έκφραση της όξυνσης της ταξικής πάλης και της βασικής αντίθεσης που υπάρχει σε ολόκληρη την καπιταλιστική κοινωνία, την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Εκφράζεται και με αυτό τον τρόπο η ταξική σύγκρουση σε ιδεολογικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας αυτό που έγραψε ο Λένιν «...το ζήτημα μπαίνει μόνο έτσι: είτε αστική είτε σοσιαλιστική ιδεολογία. Μέσος όρος δεν υπάρχει...» («Απαντα», τόμ. 6, σελ. 39-40).
Αυτή την αλήθεια προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης, αξιοποιώντας τις απολύσεις στον «902» με ένα και μόνο στόχο, να χτυπήσουν το ΚΚΕ.
Είναι γνωστό πως τα αστικά μέσα ενημέρωσης δεν λειτουργούν για να προσφέρουν αντικειμενική ενημέρωση, ούτε για να κερδίσουν χρήματα οι ιδιοκτήτες τους, αλλά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά των καπιταλιστών. Να συμμετέχουν και να διαμορφώνουν το πολιτικό «παιχνίδι», να χειραγωγούν συνειδήσεις και να καθορίζουν όσο είναι δυνατόν, μαζικές συμπεριφορές.
Μία πρόχειρη ματιά αν ρίξει κανείς στους ισολογισμούς των καναλιών τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από την κρίση και μετά, εύκολα διαπιστώνει πως «δε βγάζουν τα λεφτά τους».
Το «Μέγκα» («Τηλέτυπος») το 2009, παρουσίασε μείωση πωλήσεων σε 139,18 εκατ. ευρώ, έναντι 168,07 εκατ. ευρώ το 2008.
Ο ΑΝΤ1 για τη χρονιά Ιούλιος 2009 - Ιούνιος 2010, παρουσίασε ζημιές άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Ο «Σκάι», το 2008, παρουσίασε μείωση κερδών που ανήλθαν σε 7.810.523,52 έναντι 7.832.392,82 ευρώ που ήταν το 2007.
Το «Σταρ» παρουσίασε μείωση κερδών το 2010 που υποχώρησαν σε 53,25 εκατ. ευρώ από 76,85 εκατ. ευρώ το 2009.
Ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους επιμένουν να τα κρατούν και να τα λειτουργούν, γιατί ο στόχος είναι συγκεκριμένος και περιγράφεται πολύ ανάγλυφα και πετυχημένα σε τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλ Ρις με ημερομηνία 13/7/2006, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του «Wikileaks»: «Η βιομηχανία των ελληνικών ΜΜΕ ελέγχεται από μεγιστάνες επιχειρηματίες, των οποίων οι άλλες επιτυχείς επιχειρήσεις τους επιτρέπουν να επιδοτούν το κόστος που προκύπτει από τις δραστηριότητες των ΜΜΕ. Αυτές οι δραστηριότητες στα ΜΜΕ τους επιτρέπουν σε αντάλλαγμα να ασκούν πολιτική και οικονομική επιρροή».
Μάλιστα, σε άλλο τηλεγράφημα, καταγράφεται ότι τα ιδιωτικά μεγάλα ΜΜΕ «κατέχονται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν δημιουργήσει ή κληρονομήσει περιουσίες στη ναυτιλία, τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, τον αθλητισμό, το πετρέλαιο, τις ασφάλειες κ.λπ., και οι οποίοι σχετίζονται εξ αίματος, γάμου ή μοιχείας με πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες και/ή άλλα ΜΜΕ και επιχειρηματικούς μεγαλοπαράγοντες». Και τονίζει: «Ο ελληνικός όρος "διαπλεκόμενα συμφέροντα" αναφέρεται ειδικά και αποκλειστικά στο δίκτυο σχέσεων μεταξύ των ΜΜΕ, των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης».
Αυτό βέβαια είναι γνωστό και δεν προκαλεί εντύπωση. Δε θα ήταν καν μεμπτό - στον καπιταλισμό ζούμε(!) - αν δεν είχαν προηγηθεί επιθέσεις μέσων ενημέρωσης στον «902» και ιδιαίτερα στο χαρακτήρα και στα θέματα που προβάλλει, με σαφή στόχο και πάλι το ΚΚΕ, το εργατικό κίνημα. Τον περασμένο Φλεβάρη μόλις, ο τηλεοπτικός «Σκάι», παρουσίασε θέμα για τον κομματικό σταθμό, λοιδορώντας τους εργαζόμενους (που σήμερα δήθεν τους λυπάται και τους στηρίζει!), καταλήγοντας πως μόνο η πρόγνωση του καιρού δεν είναι κομματική.
Ξεχνούν ότι ο «902» ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι σταθμός του ΚΚΕ. Υπάρχει και λειτουργεί για να αναπαράγει και να εκλαϊκεύει τις θέσεις του Κόμματος, να προβάλλει τους αγώνες της εργατικής τάξης, να αφυπνίζει τις λαϊκές μάζες, να αποκαλύπτει τον αντεργατικό ρόλο των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, των «ανεξάρτητων» αρχών, κινημάτων, πρωτοβουλιών και πάει λέγοντας. Να παρουσιάζει την αλήθεια από τη σκοπιά της εργατικής τάξης, να ανεβάζει την ταξική συνείδηση των εργατών, να πείθει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους, τους αγρότες ότι συμφέρον τους είναι να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και τη λαϊκή εξουσία.
Ο «902» αυτό το ρόλο δεν τον έκρυψε ποτέ! Ούτε το ΚΚΕ, που επί 20 χρόνια αποφάσιζε να δίνει ένα πολύ μεγάλο ποσό από τα οικονομικά του, τις προσφορές των χιλιάδων μελών και οπαδών του, για να τον λειτουργεί! Και μάλιστα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους ανεξαιρέτως, με πλήρη εφαρμογή των συμβάσεων όλων των ειδικοτήτων, με καταβολή μέχρι και του τελευταίου ευρώ στις αποζημιώσεις των απολυμένων και μάλιστα χωρίς να κάνει χρήση του νόμου στη μετά μνημόνιο εποχή.
Αλίμονο σε αυτούς που δηλώνουν ανεξάρτητοι και πλουραλιστές, και την ίδια ώρα προβάλλουν τις θέσεις των αφεντικών τους. Αλίμονο σε αυτούς που εμφανίζονται πολυφωνικοί και αντικειμενικοί και την ίδια ώρα παρουσιάζουν τα συμφέροντα του χ, ψ, ω επιχειρηματία - ιδιοκτήτη ενός ΜΜΕ, ως συμφέρον του λαού και του τόπου.
Αλίμονο σε αυτούς που εμφανίζονται φιλεργατικοί μόνον όταν θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, ενώ μέσα στα μαγαζιά τους επικρατεί κόλαση όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, με μπλοκάκια, με 12ωρα χωρίς υπερωρίες, με ενοικιαζόμενα συνεργεία, με συνεργεία που αποτελούνται από ένα άτομο, κλπ., κλπ., κλπ.
Αλίμονο σε αυτούς που κόπτονται για τα δικαιώματα των απολυμένων του «902» και την ίδια ώρα δεν καλύπτουν τις κινητοποιήσεις των εκατοντάδων απολυμένων από διάφορες επιχειρήσεις - κολοσσούς, γιατί, εκτός των άλλων, πολλές φορές οι ιδιοκτήτες τους έχουν μετοχές σε αυτές τις εταιρείες.
Αλίμονο σε αυτούς που θυμούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ΚΚΕ και την ίδια ώρα δε διστάζουν να συκοφαντούν τους απεργούς εργάτες ότι πλήττουν τον τουρισμό, την οικονομία, τη διεθνή εικόνα της χώρας, αποκρύπτοντας ότι πονάνε για τα κέρδη των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων.
Οι κατηγορίες τους πέφτουν στο κενό, γιατί και αυτοί που δουλεύουν στον «902» αλλά και εκείνοι που πέρασαν από δω, ξέρουν ότι δε χρειαζόταν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ούτε καν να παλέψουν για αυτά, γιατί πολύ απλά, τα απολάμβαναν από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή! Οι κατηγορίες τους πέφτουν στο κενό και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί οι χιλιάδες εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δικαιώματά τους έβλεπαν τον «902», τη φωνή του ΚΚΕ να βρίσκεται δίπλα τους κάθε στιγμή που αγωνίζονταν.
Μετά από όλα αυτά, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η επίθεση που ξεδιπλώνεται με αφορμή τον «902», στόχο έχει να πλήξει το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα που εναντιώνεται στο κεφάλαιο, να το διαβάλλει στη συνείδηση του λαού και να το εξομοιώσει με όλους τους υπόλοιπους καναλάρχες - επιχειρηματίες. Μόνο έτσι εξηγείται όλη η φιλολογία σε βάρος του ΚΚΕ, που ανοιχτά δηλώνει ότι δεν έχει τα χρήματα να χρηματοδοτήσει το σταθμό, σε μία εποχή μάλιστα που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει μέρα με τη μέρα, που κάνει ακόμη και τους βασικούς πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος (τράπεζες, βιομηχανίες) να τρίζουν.
Ολοι ξέρουν πως το ΚΚΕ δεν έχει ούτε καράβια, ούτε τράπεζες, ούτε βιομηχανίες, ούτε διυλιστήρια, ούτε κατασκευαστικές για να μπορεί να ισοσταθμίζει τις ζημιές, όπως κάνουν οι άλλοι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης. Στηριζόταν και στηρίζεται στο υστέρημα των εκατοντάδων στελεχών και μελών του. Στην ανιδιοτελή προσφορά των χιλιάδων μελών του. Στην αγνή και εθελοντική προσφορά των χιλιάδων φίλων και οπαδών του, άλλων ανθρώπων του μόχθου που δε συμφωνούν πολιτικά σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά το στηρίζουν γιατί του αναγνωρίζουν ανιδιοτελή αγωνιστική δράση. Και αυτό ακριβώς είναι που τους πονάει, που τους κάνει έξαλλους και δεν μπορούν να χωνέψουν.
Ας το πάρουν απόφαση: οι κομμουνιστές θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε η φωνή του Κόμματος να φτάνει όσο το δυνατόν πλατύτερα και δυνατότερα. Την εποχή της κατοχής ήταν το χωνί της ΕΠΟΝ, την εποχή του εμφυλίου ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ελεύθερη Ελλάδα», την εποχή του ψυχρού πολέμου η «Φωνή της Αλήθειας», την εποχή της δικτατορίας ο πολύγραφος και η παράνομη μπροσούρα, εδώ και 9 δεκαετίες υπάρχει ο «Ριζοσπάστης», εδώ και 20 χρόνια υπάρχει ο «902». Οι κομμουνιστές θα αξιοποιούν κάθε μέσο για να μεταδίδουν την πολιτική του ΚΚΕ, τους αγώνες του εργατικού, του λαϊκού κινήματος, θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση της ταξικής πάλης στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, στους δρόμους με τα μικρομάγαζα, στο χωράφι, στα Πανεπιστήμια και στα σχολειά, παντού όπου χτυπά η καρδιά και η φωνή του λαού, της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων για το δικό τους μέλλον.

ΠΗΓΗ-ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γιούλη ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιογράφος του «902»

Δεν υπάρχουν σχόλια: