Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

OI OΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ .



Με πολλά προβλήματα  ξεκινά  η φετινή σχολική χρονιά στην πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αδικαιολόγητη αργοπορία στην ανακοίνωση των βάσεων για ΑΕΙ και ΤΕΙ
Η εκτίμηση ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με πολλά προβλήματα δεν άλλαξε μετά τη σημερινή συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Το κρισιμότερο ζήτημα θα είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της Υπουργού Παιδείας, θα γίνουν μόνον 600 προσλήψεις έναντι 6.000 συνταξιοδοτήσεων, ενώ οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών υπολογίζουν ότι οι τελευταίες θα φτάσουν σε 11.000.
Η δε κάλυψη των κενών από αναπληρωτές θα είναι περιορισμένη, αφού λιγότεροι θα είναι οι διορισμοί και αυτών, με το σχετικό κονδύλι να μειώνεται φέτος στο 1/3 του περσινού ποσού. Έτσι, αν και ορισμένα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον εξορθολογισμό του ωραρίου αλλά και του συστήματος αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, που προς το παρόν το Υπουργείο αρνείται να αγγίξει, υπάρχει κίνδυνος ναχαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας εάν δεν καλυφθούν τα σχετικά κενά. Ακόμη, προβλήματα θα υπάρξουν και στην διανομή βιβλίων, αφού η χρονιά θα ξεκινήσει μόνο με τα « βασικά» βιβλία και τα υπόλοιπα θα δοθούν αργότερα. Τέλος, οι δαπάνες για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων θα μειωθούν κι αυτές δραματικά.
Σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη τύπου και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε:
«Τα προβλήματα θα φανούν από την πρώτη στιγμή και θα επηρεάσουν μαθητές, μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Παρ΄ όλη την ρητορεία του υπουργείου Παιδείας για «εξορθολογισμό» και «αναβάθμιση», παρ' όλα τα πιλοτικά προγράμματα  και τα σχέδια δράσης για «το νέο Σχολείο με πρώτα τον μαθητή», μοναδική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η μείωση των δαπανών, ανεξαρτήτως συνεπειών, ώστε να γίνει το δημόσιο σχολείο φτηνότερο. Όμως, καμιά ελπίδα και καμιά λύση στην κρίση δεν υπάρχει χωρίς περισσότερη και καλύτερη εκπαίδευση».
«Σε ό,τι αφορά στην  αδικαιολόγητη αργοπορία του Υπουργείου Παιδείας στην ανακοίνωση των βάσεων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, χιλιάδες οικογένειες παραμένουν σε κατάσταση αναμονής μέχρι το τέλος Αυγούστου, χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν την ζωή τους από Σεπτέμβρη. Όταν το υπουργείο αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αναποτελεσματικό, πώς να εμπιστευθούμε ότι θα φέρει εις πέρας τις μεγάλες αλλαγές  στην Παιδεία που ευαγγελίζεται;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: