Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Αντεπίθεση της Λιβύης στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τους αντικαθεστωτικούς.Το αεροδρόμιο της Τρίπολης βομβαρδίζει ο Καντάφι.Μάχες σε πολλά μέτωπα.


Δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα το αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου υπήρξε ανταλλαγή πυρών με αντικαθεστωτικούς, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες σε πολλές περιοχές και σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα αντικαθεστωτικοί και δυνάμεις πιστές στον λίβυο ηγέτη πολεμούν στο Ρας Ζντιρ στην μεθόριο της Λιβύης με την Τυνησία. Την ίδια ώρα γιατροί δήλωσαν ότι 80 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομείο της Τρίπολης λόγω της έλλειψης ιατρικής φροντίδας.
Σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, σήμερα βρέθηκαν τα πτώματα περίπου 80 ανθρώπων σε νοσοκομείο συνοικίας της νότιας Τρίπολης, οι οποίοι πέθαναν, όπως φαίνεται, λόγω της έλλειψης ιατρικής φροντίδας.
Οι σοροί συσσωρεύονται στο νοσοκομείο της συνοικίας Αμπού Σαλίμ, προπύργιο των δυνάμεων του Καντάφι, η οποία παρέμενε ως χθες Πέμπτη στα χέρια των δυνάμεων αυτών. Χθες, οι εξεγερμένοι εισέβαλαν στην Αμπού Σαλίμ, έπειτα από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε κτίριο της περιοχής.
Όπως καταγγέλουν οι γιατροί, ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων του Καντάφι κρατούσαν σε απόσταση όποιον προσπαθούσε να πλησιάσει, ακόμη και τους τραυματίες και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Σήμερα το πρωί ομάδα του Ερυθρού Σταυρού απομάκρυνε τους 17 τελευταίους ασθενείς εν ζωή, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, μεταφέροντάς τους σε άλλες κλινικές της λιβυκής πρωτεύουσας, καθώς το νοσοκομείο αυτό έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Οι 17 τελευταίοι περίμεναν για ημέρες στο νοσοκομείο υπό τη δυσοσμία από τα πτώματα που βρισκόντουσαν σε αποσύνθεση.
Πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις της Τρίπολης "έχουν τεράστιες ελλείψεις σε εφόδια και βασικό ιατρικό εξοπλισμό", ενώ τα νοσοκομεία στη λιβυκή πρωτεύουσα βλέπουν να φθάνει σε αυτά ένας αυξανόμενος αριθμός σοβαρών περιστατικών τραυματισμών, ανακοίνωσαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, βρετανικά καταδιωκτικά αεροσκάφη Tornado έριξαν πυραύλους κρουζ στο αρχηγείο του Καντάφι στην γενέτειρά του Σύρτη.
Διπλωματική κινητικότητα για την επόμενη μέρα
Η Κροατία, από κοινού με τη Βουλγαρία, αναγνώρισαν σήμερα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή στη Λιβύη και ζήτησαν να αποφευχθεί η εκδίκηση και να οικοδομηθεί η δημοκρατία στη χώρα. "Η Κροατία και η Βουλγαρία για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνουν ότι αναγνωρίζουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, αυτή τη φορά ως νόμιμη αρχή στη Λιβύη και ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Συμβουλίου στην επίτευξη ειρήνης στη χώρα, στην εδραίωση της τάξης και των νόμων, στην οικοδόμηση δημοκρατικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών", τονίζεται σε κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Κροατίας και της Βουλγαρίας, Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς και Νικολάι Μλαντένοφ.
Επίσης, η ΠΓΔΜ αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού και της Λιβύης, όπως γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Σε σχετικά αναφορά του ΥΠΕΞ σημειώνεται ακόμη ότι η ΠΓΔΜ στηρίζει και συμμετέχει στις προσπάθειες και τις δραστηριότητες της Διεθνούς Κοινότητας για την υλοποίηση των στόχων των Ψηφισμάτων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με τη Λιβύη.
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο αναγνώρισε σήμερα και η Κυπριακή Δημοκρατία και δήλωσε πρόθυμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στο ΕΜΣ τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε
Η Γαλλία, στο μεταξύ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει "γρήγορα" την πρεσβεία της στην Τρίπολη, η οποία έχει κλείσει από τα τέλη Φεβρουαρίου. "Η διαδικασία ανοίγματος εκ νέου της πρεσβείας της Γαλλίας στην Τρίπολη έχει αρχίσει. Το άνοιγμά της θα γίνει γρήγορα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
Σύμφωνα  με δήλωση της Αφρικανικής Ένωσης είκοσι αφρικανικές χώρες αναγνώρισαν επισήμως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών, ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Έγινε προφανές ότι η 54μελής Ένωση δεν θα το αναγνωρίσει ως σύνολο, όπως είχαν νωρίτερα δηλώσει και δύο δυτικοί διπλωμάτες.
"Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης είναι μοιρασμένο με χώρες που έχουν υποστηρίξει τον Καντάφι στο παρελθόν ή του χρωστούν χάρες. Αυτές δεν θα αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο", δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης που έχει λάβει γνώση του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων που γίνονται σήμερα στην κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο κορυφής που πραγματοποιεί το συμβούλιο.

Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: