Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ -Μόνη λύση η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία


Από την χτεσινή συνάντηση
Το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην περιοχή στο επίκεντρο της συζήτησης, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Ερατώς Κοζάκου - Μαρκουλλή στην Αθήνα
 
Συνάντηση με την νέα υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποίησε χτες την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Εκ μέρους του Κόμματος, στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:
«Στην πολιτική του Κόμματος το Κυπριακό έχει ιδιαίτερη θέση και ιστορικά και σήμερα. Παρακολουθούμε τις προσπάθειες που κάνει η κυπριακή Προεδρία για την επίλυση του Κυπριακού, που για μας μια διάσταση πρέπει να έχει, όπως και για τον κυπριακό λαό και την κυπριακή Προεδρία, τη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους, διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία.
Καμία άλλη θέση δεν μπορεί να ωφελήσει ούτε τους Ελληνοκύπριους, ούτε τους Τουρκοκύπριους, ούτε τους λαούς στην περιοχή.
Με την πολιτική που εμείς προβάλλουμε στην Ελλάδα για το Αιγαίο, και για τη γενικότερη περιοχή, στηρίζουμε τον κυπριακό αγώνα, την κυπριακή προσπάθεια καθώς μια πτυχή του ζητήματος, πέρα από τη στάση της ηγεσίας της Τουρκίας, σχετίζεται με τις γενικότερες αντιθέσεις και εξελίξεις στην περιοχή. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό και των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων, στη μία και μόνο λύση που χρειάζεται. Ομοσπονδία με μια ενιαία διεθνή προσωπικότητα και με μια προσπάθεια βεβαίως προσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αλλωστε, στον ίδιο τόπο ζουν και τα συμφέροντά τους είναι απολύτως ενιαία».
Στη δική της δήλωση η Κύπρια υπουργός ευχαρίστησε «για τη συνεχή συμπαράσταση που έχουμε από το ΚΚΕ» και στάθηκε ιδιαίτερα «στο τεράστιο εμπόδιο που λέγεται τουρκική αδιαλλαξία», συμπληρώνοντας ότι «οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν, γιατί σαν λαός, σαν κράτος δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες μέχρι την επίτευξη της λύσης».
Νωρίτερα, η Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή είχε συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό της. Στη συνάντηση με τον Στ. Λαμπρινίδη, εκτός από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συζητήθηκαν η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, οι εξελίξεις στην οικονομία, στη Μέση Ανατολή, καθώς και η προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους και των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: