Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Συρία: "Φρένο" Μόσχας στο αίτημα αποχώρησης του Άσαντ.



Την αντίθεση της στην έκκληση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για άμεση αποχώρηση του Άσαντ εξέφρασε χθες η Μόσχα. Συγκεκριμένα ρωσικό υπουργείιο Εξωτερικών δήλωσε πως πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρόνος στον Σύρο πρόεδρο ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. "Δεν στηρίζουμε τέτοιου είδους εκκλήσεις και πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο τώρα να δώσουμε στο καθεστώς του προέδρου Άσαντ τον χρόνο για να υλοποιήσει όλες τις διαδικασίες μεταρρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί", δήλωσε η κυβερνητική πηγή.
Σημειώνεται πως η Ρωσία, όχι μόνο προμηθεύει το συριακό καθεστώς με οπλικό εξοπλισμό, αλλά και αποτελεί εδώ και καιρό βασικό σύμμαχο της χώρας, επιλέγοντας να μην αναμειχθεί και επικρίνοντας την όποια εξωτερική παρέμβαση.
Ωστόσο, οι Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως θα προωθήσουν απόφαση του ΟΗΕ με την οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις στο συριακό καθεστώς. Οι προτεινόμενες κυρώσεις σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Βρετανίας, Φίλιπ Πάραμ, αφορούν στο πάγωμα εισαγωγής προϊόντων, στην ταξιδιωτική απαγόρευση για τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους καθώς και το εμπάργκο όπλων. Πάντως, ο Σύρος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μπάσαρ Τζααφάρι, δήλωσε πως οι ΗΠΑ μαζί με κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διεξάγουν "διπλωματικό και ανθρωπιστικό πόλεμο" κατά της Συρίας. Ακόμη, ούτε η Τουρκία ζητεί την αποχώρηση Άσαντ ωστόσο ζητεί εκ νέου την "άμεση" διακοπή της αιματηρής καταστολής.
Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στον ΟΗΕ έκαναν λόγο για 26 νεκρούς στο στάδιο στο οποίο κρατούνταν οι συλληφθέντες στην Λαττάκεια όπως και για επεισόδια και πυροβολισμούς σε πολλά μέρη μεταξύ των οποίων και προάστια της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην Ντέιρ αλ Ζορ, ενώ οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις απλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν μόλις μια μέρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μπαν Κι Μουν και Άσαντ στην οποίο ο Σύρος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ πως έχει τερματιστεί κάθε επιχείρηση εναντίον αμάχων.
Σημαντικές εξελίξεις και στην πολιτική σκηνή της Συρίας, καθώς χθες η αντιπολίτευση ανακοίνωσε τη συγκρότηση συνασπισμού στην οποία μετέχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Ο συνασπισμός που είναι το αποτέλεσμα της ένωσης 44 οργανώσεων και επιτροπών συντονισμού που ονομάστηκε "Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης" (SRGC) στόχο έχει να "συσφίξει" τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε πολιτικό επίπεδο ώστε να "επιτευχθεί η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και η αποκατάσταση ενός δημοκρατικού κράτους, ενός κράτους δικαίου και οργάνων που εγγυώνται την ελευθερία, την ισότητα όλων των πολιτών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Πηγή:http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=634140

Δεν υπάρχουν σχόλια: