Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΛΙΒΥΗ - Νέοι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί με δεκάδες άμαχους νεκρούς.


Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟικών αεροπορικών βομβαρδισμών αργά το βράδυ της Δευτέρας στο χωριό Μαζάρ, κοντά στην πόλη Ζλιτάν, περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραήμ, που οδήγησε δημοσιογράφους στην περιοχή δήλωσε πως σκοτώθηκαν συνολικά 85 πολίτες, ανάμεσά τους 33 παιδιά και 32 γυναίκες, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από αποτεφρωμένες σορούς παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών, καθώς και πλάνα τραυματισμένων παιδιών και γυναικών... Πρόκειται για «σφαγή αμάχων»,
δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, προσθέτοντας παράλληλα πως το χωριό Μαζάρ βρέθηκε στο στόχαστρο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η προέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων από το νότο. Το λιβυκό καθεστώς ανακήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα. Παράλληλα, αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν ένα λιβυκό πολεμικό πλοίο που ήταν αραγμένο στο λιμάνι της Τρίπολης, που όπως ανακοινώθηκε από τη Συμμαχία, απ' αυτό οι δυνάμεις του Καντάφι αφαιρούσαν όπλα και εξοπλισμό με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν, πιθανά κατά αμάχων. Ισχυρές ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν και στη λιβυκή πρωτεύουσα με δημοσιογράφους να αναφέρουν πως είδαν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα να κατευθύνονται σε περιοχή 20 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ συνταγματάρχης Ρολάντ Λαβουάεπιχειρώντας να δικαιολογήσει τους βομβαρδισμούς στη Ζλίτεν χαρακτήρισε ως «νόμιμο» το στόχο, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για δύο παλιά αγροτικά κτίρια, τα οποία χρησιμοποιούν τα στρατεύματα του Μ. Καντάφι για στρατιωτικούς σκοπούς. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η Συμμαχία δεν έχει αποδείξεις πως στη διάρκεια των επιθέσεων έχασαν τη ζωή τους άμαχοι, προσθέτοντας κυνικά πως «το ΝΑΤΟ λαμβάνει εξαιρετικές προφυλάξεις, ώστε να μην πλήξει αθώους πολίτες που ζουν ή εργάζονται κοντά» στους στόχους...
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου» των αντικαθεστωτικώνΜουσταφά Αμπντελτζαλίλ έπαυσε αιφνιδιαστικά χτες την εκτελεστική επιτροπή που λειτουργεί ως κυβέρνηση, ενώ ζητήθηκε από τον προϊστάμενο του Εκτελεστικού ΓραφείουΜαχμούντ Τζιμπρίλ να την ανασχηματίσει. Οπως έγινε γνωστό, κάποια μέλη δε θα περιληφθούν στο νέο «σχήμα».
Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγες βδομάδες μετά τη μυστηριώδη δολοφονία του στρατηγούΑμπντέλ Φάταχ Γιουνές (στρατηγός που είχε αυτομολήσει από το καθεστώς Καντάφι) η οποία έχει προκαλέσει κρίσιμα ερωτήματα, σχετικά με την συνοχή των αντικαθεστωτικών, αν υπήρξε «συνωμοσία» για τη δολοφονία του ή αν ευθύνεται κάποια ισλαμιστική ομάδα που συμμετέχει στους αντικαθεστωτικούς.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: