Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Συνεχίζονται οι ΝΑΤΟικές επιδρομές στην Λιβύη.


Νέες σφοδρές ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν χτες το πρωί την πρωτεύουσα της Λιβύης, τηνΤρίπολη, ενώ τουλάχιστον επτά ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν το κέντρο της πόλης. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο «Ασοσιέτεντ Πρες» ότι τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο που συνδέει την Τρίπολη με το αεροδρόμιο. Στόχος των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ ήταν για άλλη μια φορά το κτιριακό συγκρότημα του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, από τις επιδρομές καταστράφηκε το σπίτι του Αμπντάλα αλ Σενούσι, γαμπρού του Καντάφι και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης.
Την πόλη Ζαουίγια έπληξαν την Πέμπτη τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, όπου, σύμφωνα με το «CNN», σκοτώθηκε ο νεότερος αδελφός του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραήμ.
Στο μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί εξαπέλυσαν χτες επίθεση στην πόλη Ζλιτάν και, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός τραυματιών έχουν μεταφερθεί σε υπαίθριο πρόχειρο νοσοκομείο, και οι ίδιοι κάνουν λόγο για 32 νεκρούς και πάνω από 150 τραυματίες. Επίσης οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν πως ελέγχουν το 90% της πόληςΣαμπράθα, που βρίσκεται κοντά στη Ζαουίγια, όπου από τις μάχες σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και 5 είναι βαριά τραυματισμένοι.
Στο μεταξύ, από τη Γενεύη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι μια επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων Αιγυπτίων και άλλων ξένων υπηκόων, καθώς και δημοσιογράφων, που έχουν εγκλωβιστεί στην Τρίπολη, θα αρχίσει τις ερχόμενες μέρες, πιθανά από τη θάλασσα. Η εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζέμινι Πάντια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, δήλωσε πως η οργάνωση έχει κάνει έκκληση σε χρηματοδότες, ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα ποσά για την επιχείρηση εκκένωσης.
Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως η εντεινόμενη κλιμάκωση των μαχών ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει επιφέρει μια «γρήγορη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» σε αρκετές πόλεις της χώρας. Υποστήριξε πως είναι «ανήσυχη από τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων και από πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες εγκαταστάσεις παροχής ιατρικών υπηρεσιών δέχονται επιθέσεις από οπλοφόρους».
Τέλος, διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαρρέουν φήμες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Καντάφι. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «NBC», που επικαλείται αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, ο Καντάφι με την οικογένειά του ετοιμάζεται να εγκαταλείψει σύντομα τη χώρα με προορισμό την Τυνησία, ενώ η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Albawaba» επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές μετέδωσε πως πιθανά να μεταβιβάσει την εξουσία στον υπουργό Δικαιοσύνης Μουχαμάντ Αλκομόντα και να φύγει από τη χώρα με την προϋπόθεση πως το ΝΑΤΟ θα τερματίσει άμεσα τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη χώρα. Αλλες πηγές ανέφεραν πως ο Καντάφι είναι άρρωστος και χρειάζεται επείγουσα ιατρική θεραπεία εκτός Λιβύης.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: