Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Σε "περιορισμένη χρεωκοπία" η Ελλάδα από τη Fitch



Υπό καθεστώς "περιορισμένης χρεωκοπίας" - "restricted default" (το αντίστοιχο της ελεγχόμενης χρεωκοπίας από S&P και Moodys) θέτει ο οίκος αξιολογήσεων Fitch την Ελλάδα. Όπως τονίζει σχετικά, αν οι οικονομίες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν είναι σε σταθερά βιώσιμη τροχιά το 2013, όταν και οι δύο θα χρειαστεί να ξαναβγούν στις αγορές, τότε η Fitch θα ενσωματώσει στις αξιολογήσεις των δύο κρατών το προηγούμενο της συμμετοχής των ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως θα θέσει την αξιολόγηση του ελληνικού έθνους ως ομολογιακού εκδότη σε «περιορισμένη χρεωκοπία» (restricted default) και θα επιθέσει αξιολογήσεις «χρεωκοπίας» (default) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που επηρεάζονται. Ο οίκος θα ανακοινώσει νέες αξιολογήσεις στην Ελλάδα και τα πιστωτικά εργαλεία μετά τη χρεωκοπία (post default) όταν το γεγονός της χρεωκοπίας (default) πραγματοποιηθεί με την έκδοση νέων αξιογράφων για τους ομολογιούχους που θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή.

"Οι νέες αξιολογήσεις θα είναι κατά πάσα πιθανότητα επιπέδου "low speculative grade", ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος. Πάντως, η απόφαση της Fitch ήταν αναμενόμενη, μετά τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο ελληνικής διάσωσης, που συμφωνήθηκε προχθές στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, προ δυσάρεστου απροόπτου βρέθηκαν οι κερδοσκόποι που "έπαιξαν" με τα CDS. Ταλαιπώρησαν την Ελλάδα και την Ευρωζώνη γενικότερα, προσδοκώντας κέρδη που καθώς φαίνεται ίσως και να μην αποκομίσουν. Η Διεθνής Ενωση Συμβολαίων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) «άφησε στα κρύα του λουτρού» τους κερδοσκόπους που είχαν ποντάρει στη χρεωκοπία της χώρας, καθώς έκρινε με χθεσινή της ανακοίνωση πως δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός η συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων. Η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη ένωση είναι με τις γνωμοδοτήσεις της ο "οδηγός" για τους επενδυτές παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ασφαλιστικών συμβολαίων -μεταξύ των οποίων και τα CDS- και διαδραματίζει ρόλο διαιτητή μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.


ΠΗΓΗ-ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: