Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΣΥΡΙΑ: Οξύνεται η διπλωματική ένταση με ΗΠΑ και Γαλλία.Υποστηρικτές του Άσαντ μπήκαν στην Αμερικάνικη πρεσβεία στην Δαμασκό και προκάλεσαν ζημιές.Επιτέθηκαν και στην Γαλλική πρεσβεία.



Από χτεσινή διαδήλωση ενάντια στις παρεμβάσεις ΗΠΑ και Γαλλίας
Ανεβαίνει το διπλωματικό θερμόμετρο ανάμεσα στη συριακή ηγεσία και στις ΗΠΑ μετά και από τη χτεσινή επίθεση πλήθους ανθρώπων που δήλωναν υποστηρικτές της κυβέρνησης Ασαντ κατά της αμερικανικής πρεσβείας αλλά και της κατοικίας του Αμερικανού πρέσβη στη Δαμασκό. Από την οργή του πλήθους δε γλίτωσε ούτε η γαλλική πρεσβεία, όμως σαφώς η σφοδρότητα της επίθεσης ήταν πολύ μικρότερη.
Τα γεγονότα αυτά εξελίχθηκαν αργά χτες το μεσημέρι σε κεντρικά σημεία της συριακής πρωτεύουσας. Στην περίπτωση της αμερικανικής πρεσβείας μάλιστα μέρος του πλήθους κατάφερε να εισέλθει μέσα στο κτίριο από όπου απομακρύνθηκε λίγο αργότερα.
Τζάμια έσπασαν και προκλήθηκαν υλικές ζημιές και στους τρεις «στόχους» αλλά δεν υπήρξαν θύματα. Ανδρες της ολιγομελούς φρουράς που υπήρχε έξω από τις πρεσβείες και την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη έριξαν αληθινά πυρά στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.
Εντούτοις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε ότι θα προχωρήσει σε επίδοση νότας διαμαρτυρίας προς τη διπλωματική αποστολή της Συρίας στις ΗΠΑ καθώς «οι συριακές αρχές, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις, καθυστέρησαν πολύ να σπεύσουν στα σημεία των γεγονότων και να εγγυηθούν την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών». Σε ανάλογο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ, που επίσης καταγγέλλει ολιγωρία των συριακών αρχών και καλεί τη Δαμασκό να τηρήσει το διεθνές δίκαιο ως προς την παροχή προστασίας σε ξένες αποστολές, υποστηρίζοντας ότι τραυματίστηκαν και 3 Γάλλοι φρουροί. Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, η συριακή διπλωματία δεν είχε σχολιάσει τις αμερικανικές καταγγελίες και τα γεγονότα.
Η ένταση με τις συγκεκριμένες χώρες έχει αυξηθεί επικίνδυνα από την περασμένη βδομάδα, οπότε, ξεχωριστά, οι πρέσβεις Γαλλίας και ΗΠΑ επισκέφτηκαν την πόλη Χάμα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις του στρατού κατά αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και συναντήθηκαν με μέλη αντιπολιτευόμενων οργανώσεων, όπως ισχυρίζεται η συριακή ηγεσία. Η Δαμασκός κατήγγειλε ως «παρέμβαση στα εσωτερικά της» τις επισκέψεις αυτές, καθώς δε ζητήθηκε η άδειά της για την πραγματοποίησή τους υποστηρίζοντας ότι Ουάσιγκτον και Παρίσι «υποκινούν τις ταραχές στη Συρία», κατηγορία που και οι δύο χώρες αντέκρουσαν.
Τα συριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι την Κυριακή οι πρέσβεις ΗΠΑ - Γαλλίας κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και τους επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας για την επίσκεψη στη Χάμα. Εντούτοις, λιβανικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο και ότι πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες, εδώ και καιρό, συναντήσεις.
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ ο συριακός στρατός επιμένει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά αντικαθεστωτικών διαδηλωτών σε Χάμα, Χομς αλλά και στο σύνολο της επαρχίας Ιντλέμπ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Παράλληλα, στην πρωτεύουσα, οι συριακές αρχές εγκαινίασαν αυτό που ονομάζουν «εθνικό διάλογο», στον οποίο, όμως, δε συμμετέχουν οι περισσότερες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις θέτοντας ως προϋπόθεση τον τερματισμό της καταστολής και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Από την πλευρά της, η σύμβουλος του Προέδρου Ασαντ, Μπουτέινα Σάαμπαν, κάλεσε το σύνολο της αντιπολίτευσης «να μη βασίζεται σε ξένες δυνάμεις»

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: